Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Domowa winiarnia

Każdy smakosz wina marzy o miejscu w domu przeznaczonym specjalnie do leżakowania tego wykwintnego trunku. Jak i gdzie zaaranżować domową winiarnię, zwłaszcza, gdy nie dysponujemy idealną do tych celów piwniczką?

MIEJSCE NA WINIARNIĘ

Wino traktowane z należytą uwagą wymaga stałej temperatury otoczenia. Wina różowe i musujące potrzebują najchłodniejszego miejsca, w którym utrzymywana jesttemperatura na poziomie ok. 9°C, wina białe wymagają temperatury 10-15°C a czerwone 15-18°C. Wybierając pomieszczenie lub przestrzeń dla naszej winiarni, należy wziąć ten parametr pod uwagę. Jeśli nie będziemy dysponować na tyle chłodnym miejscem, zadbajmy przynajmniej by nie było ono przegrzewane i by temperatura powietrza w pomieszczeniu nie ulegała znacznym wahaniom. Najlepsza dla wina będzie piwnica. W budynku niepodpiwniczonym, stałą i niezbyt wysoką temperaturę uzyskamy w nieogrzewanej spiżarni, przylegającej do ściany zewnętrznej. Dobrym miejscem na przechowywanie wina może okazać się również wnęka w holu lub na klatce schodowej. Najczęstszym miejscem przechowywania wina w mieszkaniach jest kuchnia lub salon. Ułatwia to serwowanie trunku i pozwala stworzyć we wnętrzu miłą dla oka winiarnię w wersji mini. Niestety, trudno tu będzie osiągnąć stałą, niską temperaturę, wymaganą wilgotność powietrza bliską 70% czy też dostateczne zaciemnienie.

SPOSÓB NA PRZECHOWYWANIE WINA

Wymyślne uchwyty na butelki, często zakamuflowane, są dziś dostępne w wielu wzorach i atrakcyjnych formach. Nablatowe drewniane stojaki umożliwiają ułożenie wina w pozycji horyzontalnej, czyli najlepszej dla leżakowania trunku. Możemy je wsunąć w przestrzeń półki, stojącej szafki pod kuchennym blatem, czy też centralnie usytuowanej w kuchni wyspy. Taka lokalizacja stojaków uniemożliwi bezpośrednie padanie światła na butelki. Jeśli dysponujemy wolną przestrzenią przy ścianie możemy ustawić tam drewniany regał, w którym tradycyjne półkizastąpiono podwójnym rzędem listew ze żłobieniami, w których układa się butelki z winem. Będzie on stanowił mini winiarnię i bardzo atrakcyjny pod względem wizerunkowym mebel. Pamiętajmy jednak, aby ustawić regał z dala od okna i grzejnika. Dobrze też przytwierdzić go do ściany, aby stał stabilnie i nie zagrażał przechodzącym obok niego domownikom. W dowolnym miejscu i pomieszczeniu możemy postawić winiarkę, czyli oszkloną przyciemnioną szafkę chłodzącą. Taka mała lodówka wyposażona jest w regulator temperatury i może być dzielona strefowo. Dzięki temu w jej wnętrzu będziemy z powodzeniem przechowywać różne wina o odmiennych wymaganiach temperaturowych. Winiarka wymaga jednak podłączenia do prądu.

NIEZBĘDNIK POCZĄTKUJĄCEGO WINIARZA

Więcej satysfakcji od kupnego daje własnoręcznie przygotowane wino. Do tego będziemy potrzebować jedynie owoców, drożdży winiarskich, pożywki i cukru. Możemy też nabyć już gotowe zestawy do przygotowywania wina czerwonego lub białego, składające się z zagęszczonych soków owocowych, drożdży, pożywki, zestawu do zatrzymywania fermentacji i zestawu do klarowania trunku. Jeśli mamy już kupione winogrona, warto zaopatrzyć się dodatkowo w regulator kwasowości, który dosypuje się do owoców, aby wzbogacić bukiet wina i nadać mu piękny kolor. Dla ułatwienia procedury można wybrać drożdże winiarskie, które rozpuszcza się w wodzie bez konieczności wstępnego namnażania. Do niezbędnego do nastawienia wina gąsiora wrzuca się oczyszczone z szypułek rozdrobnione owoce i ewentualnie inne dodatki np. rodzynki. Następnie gotujesię wodę z cukrem, odstawia do ostudzenia, po czym wlewado gąsiora. Do całości dodaje się roztwór drożdży oraz rozpuszczoną w małej ilości przegotowanej wody pożywkę, wspomagającą fermentację. Gąsior należy zatkać szczelnie korkiem z otworem i całość intensywnie wymieszać. W korek wsuwa się szklaną rurkę fermentacyjną, w którą należy wlać niewielką ilość wody. Po około 2 miesiącach wino jest gotowe. Przyda się wówczas ściągacz do napoju wyposażony w pompkę, którą wydobędziemy winoz gąsiora i wlejemy wprost do butelek.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...
zobacz inne porady