Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Winogrona

Soczyste, słodkie winogrona zbierane wprost z krzaka to marzenie wielu ogrodników. Mimo że nasz klimat jest zbyt chłodny, by uprawiać winorośl na skalę przemysłową, nic nie stoi na przeszkodzie, aby posadzić kilka krzaków w przydomowym ogródku.

WINNICE NA ŚWIECIE I W EUROPIE

Winorośl uprawiana jest już od ponad 6000 lat. Około 90% światowej produkcji winogron pochodzi od gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.), która wywodzi się z Azji Mniejszej, Kaukazu i Półwyspu Bałkańskiego. Winorośl to roślina długowieczna, najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, gdzie lata są gorące, a okres wegetacyjny długi. Winnice to element krajobrazu charakterystyczny dla państw Europy Południowej. W Polsce winorośl uprawiana była w klasztorach, mnisi robili z niej wino mszalne. Klasztorne winnice przestały istnieć, gdy zaczęto importować wino i winogrona z cieplejszych regionów Europy. Dziś produkcja polskiego wina kwitnie głównie na południowym zachodzie kraju: w okolicach Zielonej Góry.

STANOWISKO, PODŁOŻE, WYBÓR ROŚLIN

Winorośl musi mieć stały dostęp do światła i ciepła, dlatego najlepiej posadzić ją od strony południowej, w miejscu osłoniętym od wiatru. Dobrze rośnie na glebie piaszczystej i przepuszczalnej, nie toleruje natomiast zbyt mokrego, bagnistego podłoża. Jeśli chodzi o wybór sadzonek, to polecam te sprzedawane w pojemnikach. Powinny mieć zdrowe liście i ok. pół metra wysokości. Jeśli zdecydujemy się posadzić winorośl jeszcze w tym roku, trzeba kupić sadzonki, które będą miały zdrewniały pęd (ok. 10-15 cm). Dzięki temu lepiej zniosą niskie temperatury. Warto poszukać odmian, które będą odporne na mróz, choroby i szkodniki.

PIELĘGNACJA

Winogrona można sadzić od maja do października. Trzeba je sadzić w odstępach ok. 1-1,5 m, w dołach o głębokości i średnicy ok. 40-50 cm. Młode rośliny na zimę powinny być okrywane. Odmiany deserowe trzeba osłaniać przed wiatrem i mrozem każdej zimy. Pierwsze owoce pojawią się ok. 3 lata po posadzeniu.

ZASTOSOWANIE

Winogrona nadają się do produkcji wina, soków, galaretek (zawierają dużo pektyn). Można z nich także robić rodzynki. Winorośl pięknie wygląda jesienią, kiedy liście przybierają czerwoną lub żółtą barwę.

ODMIANY WINIARSKIE

Ponad 80% winogron pochodzących z produkcji winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) wykorzystuje się do wyrobu wina. Odmiany winiarskie nie mają zbyt dużej wartości konsumpcyjnej, ale wina i soki z nich sporządzane zadowolą niejednego konesera.

ODMIANY DO WYROBU WINA CZERWONEGO

Cascade – ta bardzo odporna na choroby grzybowe i mróz (-28°C) odmiana pochodzi z Francji. Owoce można zbierać w drugiej połowie września. Powstaje z nich lekkie, jasnoczerwone wino średniej jakości.

 

Frontenac – odmiana ta dojrzewa dość późno (początek października), charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością (-35°C) i dość wysoką odpornością na choroby grzybowe. Z granatowo fioletowych owoców powstaje ciemnoczerwone, kwaskowe wino.

 

Heridan – jest to odmiana amerykańska ceniona ze względu na bardzo dużą odporność na choroby grzybowe. Wytrzymuje mrozy do -30°C. Małe, granatowe owoce dają ciemnoczerwone wino o przyjemnym, dojrzałym smaku.

 

Leon Millot – ciemnogranatowe owoce tej odmiany zbiera się pod koniec września. Powstaje z nich wino stołowe dobrej jakości. Odmiana ta jest dość odporna na mróz (-28°C) i choroby (oprócz mączniaka rzekomego).

 

Marechal Foch – odmiana ta charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na choroby grzybowe i wytrzymuje mrozy do -30°C. Czarnofioletowe owoce, które zbiera się na przełomie września i października, dają pełne w smaku wino o dużej zawartości kwasów organicznych.

 

Regent – odmiana ta pochodzi z Niemiec i powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach Polski, ponieważ jest średnio odporna na mróz (do -24°C). Wymaga także oprysków na mączniaka rzekomego. Małe, granatowe owoce dają wino bardzo dobrej jakości.

 

Rondo – owoce tej odmiany nadają się zarówno do spożycia, jak i do produkcji wina. Jest to czesko-niemiecka odmiana o średniej odporności na choroby grzybowe i szarą pleśń. Owoce do wyrobu wina zbiera się w połowie września. Wino z nich zrobione ma rubinową barwę i jest bardzo dobrej jakości.

 

Sabrevois – to odmiana amerykańska, o wysokiej odporności na choroby grzybowe. Wytrzymuje temperatury do -35°C. Ciemnogranatowe owoce, które powinno zbierać się w drugiej połowie września, dają ciemnoczerwone wino o dobrej jakości i wyraźnie owocowym smaku.

 

Wiszniowyj Rannij – czarno granatowe owoce z woskowym nalotem dają dobrej jakości wino o wiśniowym smaku. Dojrzewa pod koniec września. Odmiana ta charakteryzuje się średnio wysoką odpornością na mrozy (-24°C) oraz średnią odpornością na szarą pleśń i mączniaka rzekomego.

ODMIANY DO WYROBU WINA BIAŁEGO

Adalmiina – odmiana amerykańska, wytrzymała na mrozy (-35°C) i odporna na choroby. Żółtawe owoce dają wino średniej klasy, orzeźwiające i lekkie, o bardzo owocowym smaku (grejpfrut, limonka, jabłko, gruszka).

 

Aurora – z jasnożółtych owoców z różowym rumieńcem sporządza się lekkie wino stołowe. Odmiana ta nadaje się do uprawy w chłodniejszych rejonach Polski. Jest odporna na choroby grzybowe, wytrzymuje temperaturę do -28°C. Nadaje się także do bezpośredniego spożycia.

 

Bianca – ma bardzo smaczne owoce, dlatego często uprawiana jest jako odmiana deserowa. Z żółtozielonych, słodkich winogron sporządza się dobrej jakości wino o korzenno-owocowym aromacie. Nadaje się także do produkcji wina musującego. Odmiana ta jest bardzo odporna na choroby.

 

Jutrzenka – odmiana polska, najlepiej rośnie w ciepłych rejonach kraju. Wytrzymuje temperatury do -24°C, jest średnio odporna na choroby grzybowe (podatna szczególnie na mączniaka rzekomego). Żółtozielone owoce nadają się do produkcji win likierowych.

 

Muskat Odeski – to odmiana ukraińska o małych, bursztynowych owocach, z których można robić soki oraz dobrej jakości wino o muszkatowym posmaku. Odmiana ta jest odporna na choroby i powinna rosnąć w cieplejszych rejonach Polski, ponieważ charakteryzuje się niezbyt wysoką odpornością na mróz (-23°C).

 

Prairie Star – ta odmiana może być uprawiana nawet w chłodniejszych rejonach Polski, ponieważ jest bardzo odporna na niskie temperatury (-40°C). Żółtozielone, małe owoce dają wino dobrej jakości. Odmiana ta jest odporna na choroby grzybowe.

 

Saint Pepin – żółtozielone owoce tej amerykańskiej odmiany dają dobrej jakości wino o wyraźnie owocowym aromacie. Odmiana odporna na niskie temperatury (wytrzymuje mrozy do -32°C), charakteryzuje się średnio wysoką odpornością na choroby grzybowe.

 

Seyval Blanc – żółtozielone owoce o winno-słodkim smaku dojrzewają na przełomie września i października. Nadają się do sporządzania win stołowych. Jest to odmiana odporna na choroby grzybowe, zdrewniałe pędy znoszą temperaturę do -26°C. Obficie owocuje.

 

Sibera – zielonkawe owoce z woskowym nalotem dojrzewają w październiku. Ta czesko-niemiecka odmiana charakteryzuje się wysoką odpornością na mączniaka rzekomego i szarą pleśń, ale jest podatna na mączniaka właściwego. Preferuje cieplejsze rejony Polski (wytrzymałość na mróz do -26°).

ODMIANY DESEROWE

Deserowe odmiany winogron wymagają troskliwej opieki. Są mało odporne na mróz, szkodniki i choroby, ale kiedy będą odpowiednio pielęgnowane, wydadzą wspaniałe, soczyste owoce. Oto podstawowe zasady pielęgnacji i najpopularniejsze odmiany.

WARUNKI UPRAWY I PIELĘGNACJI

Odmiany deserowe są bardziej wymagające niż odmiany winiarskie. Muszą być okrywane na zimę, a w najchłodniejszych regionach Polski powinny być uprawiane pod osłonami. Krzewy najlepiej sadzić głęboko w ziemi, co dodatkowo ochroni korzenie przez przemarzaniem. Odmiany deserowe preferują miejsca bardzo słoneczne i ciepłe, osłonięte od wiatru (np. przy ogrodzeniach, płotach, ścianach budynków). Należy je co roku silnie przycinać, co wpłynie na bardziej obfite owocowanie. Latorośle, na których nie zawiązały się owoce, powinno się wycinać, bo konkurują o słońce, wodę i składniki odżywcze z owocującą częścią krzewu. Wiosną i wczesnym latem dobrze jest nawozić winorośl nawozami bogatymi w azot, co wpłynie na prawidłowy wzrost i rozwój roślin. Nawozy potasowe natomiast powodują szybsze drewnienie pędów, co sprzyja większej odporności na mrozy.

OWOCE ODMIAN DESEROWYCH

Odmiany deserowe charakteryzują się słodkimi owocami o delikatnej skórce i zwartym, chrupiącym miąższu. Jedno grono może ważyć nawet 1 kg! Winogrona deserowe mają wiele witamin, składników mineralnych, zawierają też kwasy organiczne i cukry proste, a odmiany o ciemnych owocach są źródłem przeciwutleniaczy.

POPULARNE ODMIANY DESEROWE O CIEMNYCH OWOCACH

Agat Doński – ta odmiana ma duże, granatowe owoce, które dojrzewają w pierwszej połowie września. Najlepiej rośnie w ciepłych i suchych regionach Polski. Źle znos nadmierną wilgotność: obfite opady deszczu powodują gnicie owoców. Ma dość wysoką mrozoodporność (do -25° C).

 

Alden – ma purpurowo-granatowe owoce, które dojrzewają w październiku. Odmiana ta jest średnio odporna na choroby i dość mocno odporna na mróz (-25° C). Można nią obsadzać pergole i altany, bo charakteryzuje się silnym wzrostem.

 

Festivee – duże, granatowe owoce tej odmiany dojrzewają na przełomie września i października. Jest podatna na choroby (mączniak właściwy) i średnio odporna na mróz (-24° C). Najlepiej rośnie w ciepłych regionach kraju.

 

Kodrianka – pojedyncze grona tej odmiany mogą osiągać wagę nawet 1 kg (dotyczy to krzewów hodowanych pod osłonami). Granatowe owoce dojrzewają dość wcześnie, mają czekoladowy posmak. Mrozoodporność średnia (-22° C). Odmiana stosunkowo odporna na choroby (uprawiana pod osłonami może jednak zostać zaatakowana przez szarą pleśń).

 

Muskat Bleu – ta odmiana jest stosunkowo odporna na choroby grzybowe, charakteryzuje się także dość wysoką odpornością na mróz (-24°C). Jej elipsoidalne, ciemnogranatowe owoce mają muszkatowy posmak.

 

Nero – granatowe owoce tej odmiany dojrzewają bardzo wcześnie (w cieplejszych rejonach Polski nawet w drugiej połowie sierpnia) i są wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się niezbyt wysoką odpornością na mróz (-20° C) i podwyższoną odpornością na choroby grzybowe.

 

Schuyler – owoce tej odmiany dojrzewają dość wcześnie (na przełomie sierpnia i września), są granatowe, winno-słodkie. Mrozoodporność średnia (-22° C). Odmiana ta jest podatna na mączniaka rzekomego (choroba grzybowa). Można z niej robić wino, ale nie będzie ono miało zbyt wysokich walorów smakowych.

POPULARNE ODMIANY DESEROWE O JASNYCH OWOCACH

Arkadia – ma duże, jasnożółte i bardzo smaczne owoce o jajowatym kształcie. Ma średnią mrozoodporność (-21° C) i podwyższoną odporność na choroby grzybowe. Musi być okrywana na zimę. Krzewy tej odmiany najlepiej uprawiać w szklarniach.

 

Frumoasa Albae – owoce tej odmiany dojrzewają na przełomie września i października, jednak posadzone w mocno nasłonecznionych miejscach mogą być dojrzałe już na początku września. Owoce są duże, jasnożółte lub żółtozielone, smaczne i mają muszkatowy posmak. Odmiana ta jest dość odporna na mróz (-24° C) oraz na choroby (szara pleśń, mączniak rzekomy).

 

Kristály – odmiana ta dobrze znosi warunki klimatyczne Polski. Jej jasnożółte, kuliste owoce dojrzewają bardzo wcześnie (niekiedy już w sierpniu). Jest bardzo odporna na mróz (-25° C) i choroby, jednak często atakuje ją przędziorek.

 

Muskat Letni – owoce tej odmiany są duże, jasnożółte, mają jajowaty kształt i w cieplejszych rejonach kraju dojrzewają już w drugiej połowie sierpnia. Krzewy powinny być osłonięte na zimę, ponieważ nie są zbyt odporne na mróz (-20° C). Odmiana ta jest dość podatna na mączniaka rzekomego i (w mniejszym stopniu) na szarą pleśń.

 

Perła Zali – żółtozielone, smaczne owoce tej odmiany dojrzewają w pierwszej połowie września. Jest średnio odporna na mróz (-22° C) i powinna być okrywana na zimę (szczególnie w chłodniejszych regionach Polski). Odmiana ta często źle zawiązuje owoce, dlatego grona mogą mieć wiele zdrobniałych jagód. Ma średniowysoką odporność na choroby grzybowe.

 

Regina – duże, bursztynowożółte owoce dojrzewają w drugiej połowie września. Odmiana ta charakteryzuje się dość wysoką odpornością na choroby grzybowe i średnią odpornością na mróz (-21° C).

 

Wostorg – duże, kuliste owoce tej odmiany mają kolor żółty z ciemniejszym rumieńcem od nasłonecznionej strony. Dojrzewają bardzo wcześnie. Odmiana ta jest narażona na ataki przędziorka. Mrozoodporność średnio wysoka (-22° C).

Komentarze (2):
~zabawamaria@gmail.com (niezalogowany, 37.190.139.*) 2015.11.28, 09:32

mam posadzone winogrono w pobliżu brzozy /3 lata ale nie owocuje /. Nie znam odmiany ,ale miejsce słoneczne a gleba gliniasta . Prosze o odpowiedz ,czy brzoza może mieć niekorzystny wplyw na efekty ,czyli owocowanie /tak slyszalam ,że przy brzozie owoców nie bedzie . Tereny raczej wymagaja podlewania .Moze wymaga roślina specjalnego nawożenia . Z pozdrowieniem Maria

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~wilk400 (niezalogowany, 83.24.99.*) 2013.12.07, 21:35

Soorki ale Heridan nie jest odmianą Amerykańską , to wynalazek promowany przez pana R> Myśliwca z Jasła .

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...
zobacz inne porady