Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Uprawa kiełków w domu

Kiełki były znane już w starożytnych Chinach. To źródło witamin, mikro- i makroelementów, łatwo przyswajalnych białek, kwasów tłuszczowych i błonnika. Poleca się je wegetarianom, kobietom w ciąży, ludziom chorym na anemię. Kiełki wykazują działanie przeciwnowotworowe, stosowane są także w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są te z własnej hodowli.

KIEŁKI

Kiełki to nic innego jak rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które są niezbędne w prawidłowo skomponowanej diecie. Kiełki są źródłem wielu witamin i minerałów, dostarczają organizmowi potrzebnych białek, tłuszczy oraz błonnika. Ich zaletą jest także to, że dostępne są przez cały rok – także zimą i na przedwiośniu, kiedy trudno o świeże i pełnowartościowe warzywa i owoce. Kiełki można kupić w niemal każdym sklepie spożywczym w postaci mieszanki kilku rodzajów (np. lucerna, soczewica, broków) lub jednorodne (np. tylko kiełki rzodkiewki). Gotowe kiełki przechowujemy w lodówce około 7 dni. Nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej (kiełki roślin strączkowych – np. fasoli czy soczewicy – wręcz wymagają sparzenia wrzątkiem, tracą wtedy goryczkę). Kiełki idealnie nadają się do sałatek, kanapek, past twarogowych i farszów. Najzdrowsze i najcenniejsze są kiełki wyhodowane samodzielnie – wystarczy przez parę dni poświęcić im kilka minut dziennie.

WYBIERAMY NASIONA

Do hodowli kiełków musimy kupić nasiona, które pochodzą z upraw organicznych. Nasion takich najlepiej szukać w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością. Mamy wtedy gwarancję, że nasiona będą najwyższej jakości, czyste chemicznie i zdrowe. Warto pytać o specjalne mieszanki przeznaczone do uprawy kiełków. Przed wysianiem kiełków należy dokładnie przebrać nasiona i wyrzucić te, które są uszkodzone, pokruszone, przebarwione lub zbyt twarde (zdarzają się np. bardzo twarde nasiona fasoli mung). W żadnym wypadku nie kupujmy nasion w sklepach ogrodniczych, ponieważ nasiona te mogą zawierać pestycydy, nawozy i środki konserwujące oraz grzybobójcze. Nasiona takie przeznaczone są tylko do hodowli warzyw w gruncie.

HODOWLA KIEŁKÓW

Nasiona po przebraniu najpierw należy opłukać i namoczyć. Mniejsze ziarenka namaczamy około 5-6 godzin, większe można zostawić w wodzie na całą noc (około 10-12 godzin). Po tym czasie po raz kolejny nasiona płuczemy i umieszczamy w kiełkownicy (albo w słoiku/na sitku/ na ligninie/ w woreczku). Pojemnik z kiełkami ustawiamy w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej (optymalna będzie temperatura 18-22 st. C), a nasiona płuczemy 2-4 razy dziennie, usuwając nadmiar wody po każdym płukaniu. Warto pamiętać, że do namaczania i płukania zawsze należy używać przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Kiełkujące nasiona można ustawić na parapecie, ale nie powinny stać w pełnym słońcu (najlepszy będzie półcień) – zbyt wysoka temperatura może przyczynić się do powstania pleśni. Silne promienie słoneczne mogą także poparzyć delikatne kiełki albo nadmiernie je wysuszyć. Kiełki powinny być gotowe po około 4-5 dniach. Najlepiej spożywać je od razu, ponieważ najświeższe są najbardziej wartościowe. Można je także przechowywać w lodówce przez około tydzień. Przed włożeniem do lodówki kiełki dokładnie osuszamy (np. na papierowym ręczniku), zapobiegnie to powstawaniu pleśni. Ważne: po każdym kiełkowaniu należy dokładnie wymyć pojemnik/ słoik/ woreczek, w którym rosły kiełki. Najlepiej przelać go wrzątkiem, można także zastosować ocet. Ma to na celu wyeliminowanie groźnych grzybów, bakterii i pleśni. Jeśli zauważymy, że pleśń pojawiła się w trakcie uprawy kiełków – całą hodowlę należy wyrzucić.

UPRAWA W KIEŁKOWNICY

Kiełkownica to specjalny pojemnik do uprawy kiełków. Przeważnie składa się z dwóch lub trzech tacek, które ułożone są jedna na drugiej. Dzięki temu można hodować kilka rodzajów kiełków równocześnie. Kiełkownica wyposażona jest także w pokrywkę i pojemnik na wodę oraz specjalny syfon, który odpowiedzialny jest za odprowadzanie nadmiaru wody (aby nie pojawiła się pleśń). Kiełkownice mogą być plastikowe, ceramiczne lub szklane, o kształcie kwadratowym, podłużnym, owalnym. Te przezroczyste zapewniają nasionom odpowiednią ilość światła. Dobrze, aby na dnie tacek znajdowały się rowki, które odseparowują od siebie poszczególne nasiona – wpłynie to na poprawę cyrkulacji powietrza i zapewni nasionom lepszy dostęp tlenu. Kiełki w kiełkownicy przepłukujemy 2-3 razy dziennie. Warto każdą tackę przepłukać oddzielnie i usunąć nadmiar wody. Po uprawie kiełków kiełkownicę dokładnie myjemy i osuszamy.

UPRAWA W SŁOIKU

Przebrane nasiona należy wsypać do dosyć dużego słoika i zalać przegotowaną, letnią wodą. Słoik należy wypełnić nasionami do około 1/4 jego wysokości – to optymalna ilość, aby zapewnić kiełkom wystarczającą dawkę tlenu i miejsce do wzrostu. Słoik przykrywamy gazą, którą mocujemy tasiemką lub gumka. Nasiona moczymy przez kilka godzin, następnie wodę zlewamy, a słoik odwracamy do góry dnem i ustawiamy pod kątem około 45 stopni (woda będzie wtedy mogła swobodnie spływać, zapewnimy też kiełkom odpowiednią cyrkulację powietrza). Kiełki hodowane w słoiku należy płukać 2-4 razy dziennie.

UPRAWA NA SITKU

Przebrane, namoczone i przepłukane nasiona należy umieścić na sitku, które następnie kładziemy na kubek, szklankę lub słoik. Przez 4-5 dni płuczemy kiełki około 2-3 razy dziennie. Hodowla kiełków na sitku zapewnia im odpowiednią cyrkulację powietrza oraz dużą ilość światła, która potrzebna jest szczególnie kiełkom zielonym takim jak np. brokuł, lucerna, kapusta, koniczyna, rzodkiewka. Jednak na sitku – ze względu na niewielkie rozmiary – nie wyhodujemy zbyt dużej ilości kiełków. Większe „zbiory” zapewni nam uprawa w kiełkownicy.

UPRAWA W WORECZKU

Woreczek do uprawy kiełków powinien być lniany, w naturalnym kolorze (barwniki mogą być toksyczne). Namoczone i dokładnie wypłukane nasiona należy wsypać do woreczka. Dwa razy dziennie cały woreczek zanurzamy w naczyniu z letnią, przegotowaną wodą, a po około minucie odstawiamy do odcieknięcia. Kiedy nadmiar wody wypłynie woreczek umieszczamy w miejscu o temperaturze pokojowej. Hodowla kiełków w woreczku sprawdza się szczególnie w przypadku nasion, które do kiełkowania nie potrzebują światła np. cieciorka, fasola, soczewica, soja. Nasiona w woreczku mają odpowiednią ilość tlenu i wilgoci, kiełkują w ciągu 4-5 dni.

UPRAWA NA LIGNINIE

Na talerzu lub tacy należy rozłożyć kawałek ligniny i dokładnie zwilżyć go wodą. Następnie na ligninę wysypujemy przebrane, namoczone i przepłukane nasiona. Przez dwa dni hodowlę kiełków przykrywamy (zapobiegnie to nadmiernemu parowaniu wody). Uprawę podlewamy regularnie (2-3 razy dziennie) letnią, przegotowaną wodą. Po każdym podlaniu nadmiar wody usuwamy, aby nie dopuścić do pojawienia się pleśni. Do uprawy na ligninie najbardziej nadają się kiełki gorczycy, rzeżuchy, rzodkiewki oraz siemienia lnianego.

RODZAJE KIEŁKÓW

Brokuł

Nasiona brokuła należy namaczać przez około 5-6 godzin. Nadają się do spożycia po około 4-6 dniach. Warto jeść je na surowo, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych: witaminy (A, z grupy B, C, E oraz K) i pierwiastki (cynk, fosfor, mangan, magnez, potas, selen, wapń, żelazo), a także kwasy tłuszczowe Omega-3. Są także źródłem białka, błonnika i sulfofranu, który ma działanie przeciwnowotworowe. Kiełki brokuła mają lekko pikantny smak, są idealne do kanapek i sałatek.

 

Burak

Nasiona buraka namaczamy przez około 10 godzin, a ich kiełkowanie trwa około 8-10 dni. Nadają się do spożycia na surowo, jednak przed jedzeniem należy usunąć twarde otoczki, w których umieszczone są nasiona. Kiełki buraka mają dużo witamin (głównie A, z grupy B oraz C), są także źródłem cennych pierwiastków (cez, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, rubid, wapń, żelazo). Dostarczą także białek i błonnika. Kiełki buraka mają działanie odkwaszające organizm, obniżką ciśnienie krwi. Ponadto wykazują działanie przeciwnowotworowe, zaleca się je także w przypadku anemii. Dobrze wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

 

Fasola mung

Nasiona fasoli mung namaczamy dosyć długo (nawet 12 godzin), kiełkują za to dość szybko – już po 2-4 dniach. Można spożywać je zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej (duszenie, smażenie). Bardzo często spotyka się je w kuchni Dalekiego Wschodu (np. w Chinach). Kiełki fasoli mung są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają też sporo witamin (A, z grupy B, C, E oraz K) i cenne składniki mineralne: cynk, jod, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń, żelazo. Kiełki te są lekkostrawne i obniżają poziom złego cholesterolu.

 

Koniczyna

Nasiona koniczyny należy namaczać przez około 6 godzin, a kiełki powinny być gotowe po około 5-7 dniach. Spożywa się je na surowo. Dostarczają organizmowi wielu cennych witamin (przede wszystkim A, z grupy B, C, E, K) oraz pierwiastków: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń, żelazo. Ponadto kiełki koniczyny są źródłem białka, błonnika, karotenu i innych związków, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dobrze działają na układ nerwowy i trawienny. Dzięki dużej zawartości wapnia zapobiegają pojawieniu się osteoporozy.

 

Lucerna

Nasiona lucerny namacza się około 4-5 godzin, a czas kiełkowania wynosi od 5 do 7 dni. Kiełki lucerny spożywa się na surowo, polecane są szczególnie kobietom w ciąży, w czasie karmienia oraz w okresie menopauzy. Są bardzo dobrym źródłem białka i żelaza, dlatego powinni jeść je wegetarianie. Ponadto pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, obniżają poziom złego cholesterolu i odtruwają organizm. Kiełki lucerny zawierają witaminy (A, z grupy B, C, E) oraz cenne pierwiastki (cynk, fosfor, krzem, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń, żelazo).

 

Rzodkiewka

Nasiona rzodkiewki powinno namaczać się około 5-6 godzin, powinny wykiełkować w ciągu 5-6 dni. Kiełki rzodkiewki zawierają sporo siarki i są pikantne, wyraziste w smaku. Zawierają też bardzo dużo witaminy C, która podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Kiełki te dostarczają również witaminy A, E oraz z grupy B, a także wielu cennych pierwiastków: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, siarka, wapń, żelazo. Dobrze wpływają na włosy, skórę i paznokcie, można je stosować przy anemii, mają również działanie przeciwzapalne, moczopędne i wykrztuśne. Idealnie nadają się do spożycia na surowo: do kanapek, sałatek, past serowych.

 

Soczewica

Nasiona soczewicy namaczamy przez około 10 godzin, czas kiełkowania to około 4-5 dni. Można spożywać je na surowo lub po sparzeniu wrzątkiem lub lekkim podduszeniu. Kiełki soczewicy są cennym źródłem kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na system nerwowy płodu, dlatego powinny je spożywać kobiety w ciąży. Wykazują też działanie antywirusowe i przeciwnowotworowe. Kiełki soczewicy zawierają wiele witamin (A, z grupy B, E, K) oraz mikro- i makroelementów: bor, cynk, fosfor, magnez, miedź, molibden, potas, selen, siarka, sód, wapń, żelazo). Są także źródłem białka i błonnika.

 

Inne rośliny, z których wyhodować możemy kiełki to np.: cebula, fasola adzuki, kapusta, kozieradka, owies, pszenica, rzeżucha, siemię lniane, słonecznik, soja,

Komentarze (3):
~MaczekSylwia (niezalogowany, 92.222.224.*) 2016.06.15, 13:50

Ja uwielbiam kiełki. Posadziłam już swoje własne kiełki brokuła i taką mieszankę wzmacniającą organizm z wogrodzie.pl. Szybko wzeszły

Czy opinia jest przydatna?
( 1 / 0 ) Opinia przydatna dla 100% użytkowników
~Koko (niezalogowany, 89.77.203.*) 2016.04.28, 08:38

Jasna, zrozumiała informacja. Dzięki tej informacji wiem co mam kupić, gdzie i jak pielęgnować domową hodowlę kiełków. Dzięki.

Czy opinia jest przydatna?
( 2 / 0 ) Opinia przydatna dla 100% użytkowników
~Miziutek (niezalogowany, 88.199.147.*) 2014.10.23, 11:02

Bio nasiona na kiełki organiczne polecam u dystrybutora włoskiej firmy Bavicchi:

Czy opinia jest przydatna?
( 5 / 3 ) Opinia przydatna dla 63% użytkowników
zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...
zobacz inne porady