Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Śliwa Renkloda

Śliwy 'Renklody' cenione są przede wszystkim ze względu na duże i bardzo smaczne owoce, które nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Można z nich robić dżemy, marmolady, kompoty, wina, nalewki (śliwowica). Śliwki stosujemy jako składnik wielu jesiennych ciast owocowych, a także jako nadzienie do knedli czy pierogów. Wśród 'Renklod' są odmiany o owocach różowofioletowych, żółtych, zielonych. Z powodzeniem można uprawiać je w przydomowym sadzie czy ogrodzie.

Pochodzenie i występowanie

Śliwa domowa (Prunus domestica) to roślina wieloletnia należąca do rodziny różowatych, którą spotkać można tylko w uprawie (nie występuje w stanie dzikim). Wywodzi się z Kaukazu i Azji Mniejszej, skąd trafiła na południe Europy (rejon Grecji i dzisiejszych Włoch), a stamtąd rozprzestrzeniła się na cały kontynent. Śliwa domowa jest mieszańcem i powstała ze skrzyżowania ze sobą dwóch dzikich gatunków: ałyczy oraz śliwy tarniny. Obecnie znanych jest około dwóch tysięcy odmian śliwy domowej.
Śliwa 'Renkloda' należy do około stu najważniejszych i najczęściej uprawianych odmian śliwy domowej. W naszym kraju spotkać można kilka rodzajów 'Renklod' – 'Renkloda Althana', 'Renkloda Ulena', 'Renkloda Ulena Czerwona', 'Renkloda Zielona'. 'Renklody' dojrzewają w sierpniu i na początku września, ich deserowe owoce idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory – można z nich robić dżemy, powidła, kompoty, wina.

Wygląd i rodzaje 'Renklod'

 'Renkloda Althana' – odmiana czeska wyhodowana w połowie XIX wieku. Drzewo to rośnie średnio silnie i posiada kulistą koronę. Powinno rosnąć na glebach żyznych i wilgotnych, na stanowiskach słonecznych i ciepłych. 'Renkloda Althana' jest dość wrażliwa na mróz, więc musimy zapewnić jej w ogrodzie miejsce zaciszne i szybko się nagrzewające. Odmiana ta przeważnie uprawiana jest na podkładce ze śliwy ałyczy. Jest rośliną obcopylną, a do jej zapylaczy zaliczamy odmiany takie jak: 'Kirka', 'Renkloda Ulena', 'Renkloda Zielona'.

Owoce 'Renklody Althany' dojrzewają pod koniec sierpnia i na początku września, są średniej wielkości albo duże (do 50 g). Śliwki mają skórkę pokrytą woskowym nalotem, może być ona różowo-fioletowa lub czerwono-fioletowa z ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ 'Renklody Althany' ma barwę złoto-żółtą, dobrze odchodzi od pestki, jest jędrny, mięsisty i soczysty, bardzo aromatyczny i słodki. Pyszne śliwki tej odmiany idealnie nadają się na owoce deserowe, ale cenione są także w przetwórstwie. Są chętnie uprawiane w Polsce i Europie, a także w innych rejonach świata o klimacie umiarkowanym.

 

'Renkloda Ulena' – stara odmiana francuska, która rośnie dość silnie, ma nieregularny, rozgałęziony pokrój. Najlepiej rośnie na żyznych, przepuszczalnych glebach. Jest odporna na mróz i większość chorób, jednak w czasie dużej wilgotności powietrza może być podatna na moniliozę. 'Renkloda Ulena' uprawiana jest na podkładce ze śliwy ałyczy, jest rośliną samopylną, za to stanowi bardzo dobry zapylacz dla innych śliw.

Owoce dojrzewają nieregularnie od połowy sierpnia do początków września, są duże (około 50 g), kuliste lub owalne, pokryte zielono-żółtą lub żółto-pomarańczową skórką z białawym nalotem. Miąższ jest żółty, galaretowaty, dobrze odchodzi od pestki. Owoce są aromatyczne, soczyste, bardzo smaczne, nadają się do spożycia na surowo, jak i na przetwory (dżemy, kompoty). Odmiana ta plonuje corocznie i bardzo obficie, poczynając od 4 roku uprawy. Uwaga: śliwki te są przysmakiem os. 'Renkloda Ulena Czerwona' jest niemal identyczna jak 'Renkloda Ulena' – posiada jednak owoce o różowo-fioletowej skórce.

 

'Renkloda Zielona' – bardzo stara odmiana włoska, początkowo charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem, z wiekiem rośnie wolniej, tworząc gęstą koronę o kulistym kształcie. Najlepiej rośnie na glebach żyznych i ciepłych, słonecznych stanowiskach. Dość wrażliwa na moniliozę. Uprawiana na podkładce ze śliwy ałyczy. Jest rośliną obcopylną, a do jej zapylaczy zaliczamy odmiany takie jak: 'Renkloda Althana', 'Królowa Wiktoria', 'Węgierka Włoska'.

Owoce dojrzewają nieregularnie od końca sierpnia do połowy września. Są kuliste lub owalne, średniej wielkości (25-40 g) i mają cienką, zielono-żółtą skórkę pokrytą jasnoniebieskim nalotem. Miąższ ma barwę żółto-zieloną, jest dość luźny i łatwo odchodzi od pestki. Śliwki te są bardzo smaczne: soczyste, słodkie, aromatyczne, idealne jako owoce deserowe, jak i na przetwory.

Warunki uprawy

'Renklody' powinny rosnąć na stanowiskach ciepłych, słonecznych, osłoniętych i zacisznych. Omijajmy zastoiska mrozowe i tereny gdzie zbiera się woda. Śliwy są dość odporne na mróz, jednak lepiej zapewnić im stanowisko, gdzie nie będą narażone na przemarzanie. Ochronę bryły korzeniowej przed mrozem dodatkowo zapewni też ściółkowanie. Ponadto warstwa ściółki ograniczy nadmierne rozrastanie się chwastów i zapobiegnie parowaniu wody z gleby.

Rośliny te preferują gleby żyzne, gliniasto-piaszczyste, umiarkowanie wilgotne. Starsze egzemplarze nie wymagają dodatkowego podlewania, chyba że mamy do czynienia z przedłużającą się suszą – wtedy drzewa potrzebują wody. 'Renklody' warto nawozić nawozami organicznymi (kompostem, obornikiem). Można je także zasilać nawozami organicznymi. W pierwszych latach uprawy dwukrotnie w czasie sezonu wegetacyjnego stosujemy nawozy zasobne w azot (początek maja oraz koniec czerwca). W kolejnych latach zasilamy drzewa nawozami azotowymi tylko na wiosnę. Jesienią warto zastosować nawozy potasowo-fosforowe.

Śliwy najlepiej sadzić jest późną jesienią (ewentualnie na wiosnę). Świeżo posadzoną roślinę obficie podlewamy, możemy przywiązać ją do palika. Jeśli chcemy stworzyć sad śliwkowy, drzewa sadzimy w rozstawie nie mniejszej niż 2,5 x 4 m.

 

Zabiegi pielęgnacyjne

Aby śliwy 'Renklody' dobrze rosły i obficie owocowały, wymagają prawidłowego przycinania. Drzewka zaczynamy formować w drugim roku uprawy, wycinamy wtedy pędy rosnące poniżej wysokości planowanej korony. Pobudzi to rośliny do wytwarzania nowych pędów, które należy przyginać, aby światło docierało równomiernie do wszystkich gałęzi. Koronie śliwy należy nadać kształt wrzecionowaty lub szpalerowy. W kolejnych latach usuwamy pędy uschnięte, połamane, krzyżujące się i nadmiernie zagęszczające koronę, a także tzw. „wilki” (pędy wyrastające z podkładki). Warto także przerzedzać zawiązki owocowe, aby śliwki były duże, doświetlone, zdrowe. Przerzedzanie zawiązków zapobiega także tendencji do naprzemiennego owocowania.
Śliwy 'Renklody' mogą być narażone na choroby takie jak: szarka (choroba wirusowa) czy monilioza (choroba grzybowa, może wystąpić wtedy, kiedy są długie i częste opady deszczu). Do szkodników śliw zaliczamy szkodniki takie jak: misecznik śliwowy, owocnica żółtoroga (osa śliwkowa), owocówka, osa, mszyca, przędziorek.

Zastosowanie

Śliwy cenione są ze względu na smaczne owoce, które nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory. Są głównym składnikiem wielu jesiennych ciast owocowych, mogą także stanowić nadzienie knedli czy pierogów. Można z nich robić dżemy i marmolady, nadają się na wino śliwkowe czy śliwkową nalewkę (śliwowicę). Ze śliwek robi się także kompoty, na które najlepiej nadają się owoce nie w pełni dojrzałe. Śliwki można również marynować w occie.
Śliwki to owoce zdrowe – a najzdrowsze są te o ciemnej barwie, bo zawierają najwięcej cennych antocyjanów, które mają działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Śliwki korzystnie wpływają na układ trawienny, zapobiegają zaparciom i mają działanie przeczyszczające. Świeże śliwki mają około 45 kcal w 100 g, owoce suszone – 267 kcal w 100 g.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
zobacz inne porady