Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Rośliny trujące w ogrodzie

Często nie zdajemy sobie sprawy, że rośliny, które posadziliśmy w naszym ogrodzie, mogą mieć właściwości trujące. Toksyczne substancje stanowią szczególne niebezpieczeństwo dla dzieci, ale zagrożone mogą być także zwierzęta domowe.

TOKSYNY W POPULARNYCH ROŚLINACH

Trujące związki zawarte w roślinach mają w głównej mierze chronić je przez roślinożernymi zwierzętami, szkodnikami i chorobami. Użyte w niewielkich dawkach mogą stać się środkami leczniczymi (np. wyciąg z konwalii poprawia krążenie krwi, ale zjedzenie owoców konwalii przez dzieci może nawet doprowadzić do śmierci). Najlepiej przed posadzeniem danej rośliny w ogrodzie poszukać informacji na temat jej toksyczności. Przy doborze gatunków trzeba bardzo uważać, bo nawet bardzo popularne i powszechnie dostępne rośliny mogą zawierać szkodliwe substancje (np. bluszcz pospolity czy tulipan).

TRUJĄCE CZĘŚCI ROŚLIN

Związki toksyczne mogą występować w różnych częściach rośliny: w korzeniach, liściach, korze, kwiatach, owocach i pestkach. Niektóre gatunki są całkowicie trujące. Czasem niebezpieczne związki „znikają” np. po wysuszeniu (np. w przypadku siana), często jednak roślina pozostaje silnie trująca nawet po przetworzeniu. Zdarza się także, że pewne gatunki są szkodliwe tylko w określonej porze roku (np. zimowit jesienny jest najbardziej niebezpieczny wiosną). Stężenie trujących związków zmienia się też wraz z rozwojem rośliny: toksyczne mogą być tylko młode pędy albo tylko roślina dojrzała.

OBJAWY ZATRUCIA I LECZENIE

Po spożyciu trującej rośliny przeważnie pojawiają się wymioty i mdłości, może wystąpić także biegunka i silne bóle brzucha. Niektóre gatunki powodują jedynie lekkie podrażnienia i zatrucia, czasem jednak dochodzi do spowolnienia akcji serca i zaburzeń świadomości. Po spożyciu toksycznej rośliny trzeba niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Warto zabrać ze sobą roślinę, która spowodowała niepokojące objawy. Ułatwi to postawienie prawidłowej diagnozy i umożliwi szybsze podjęcie leczenia.

ROŚLINY TRUJĄCE POWSZECHNIE WYSTEPUJĄCE W NASZYCH OGRODACH

Poniżej wymieniam i krótko charakteryzuję powszechnie występujące w naszych ogrodach rośliny o właściwościach trujących. Nie trzeba całkowicie eliminować ich z ogrodu, bo niejednokrotnie stanowią prawdziwą ozdobę. Ale warto je znać i uważać na nie.

 

Cis pospolity – to iglasty krzew, który może dorastać do kilkunastu metrów wysokości, często stosowany na żywopłoty. Posiada toksyczne korzenie, korę, drewno, igły oraz nasiona. Jedyną nietoksyczną częścią krzewu jest czerwona osnówka otaczająca oliwkoczarne nasiona. Trujące związki zawarte w cisie mogą powodować zaburzenia układu oddechowego i krwionośnego oraz zaburzenia rytmu serca. Pierwsze objawy zatrucia to kolka i biegunka, a także spadek ciśnienia. Spożycie którejkolwiek części cisa (oprócz osnówki) może spowodować śmierć.

 

Grzybień biały – zwany też nenufarem albo lilia wodną. To roślina wodna, której liście i piękne, białe kwiaty unoszą się na powierzchni wody. Toksyny, jakie występują w grzybieniu, działają niekorzystnie na odśrodkowy układ nerwowy u ludzi i zwierząt. Spożycie tej rośliny może doprowadzić do uszkodzenia kory mózgowej.

 

Jemioła – to roślina pasożytnicza, którą można spotkać głównie na brzozach i topolach. Wszystkie części rośliny są trujące (oprócz zielonkawej otoczki nasion, która jest przysmakiem drozdów i jemiołuszek).

 

Konwalia – występuje głównie w lasach, dobrze czuje się także w zacienionych i wilgotnych częściach ogrodu. Silnie trujące są liście i czerwone owoce konwalii, niebezpieczne jest nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały te pięknie pachnące kwiaty. Spożycie jagód grozi wystąpieniem wymiotów, biegunki i zawrotów głowy, zdarza się także widzenie na żółto. Może dojść do zaburzeń rytmu serca i spadku ciśnienia tętniczego. U małych dzieci zatrucie może skończyć się śmiercią.

 

Zimowit jesienny – zakwita wczesną jesienią (sierpień/wrzesień), jego fioletowe kwiaty przypominają kształtem krokusy. Nazywany jest roślinnym arszenikiem, ponieważ ma bardzo trujące nasiona: śmiertelna dawka dla człowieka to ok. 5-10 nasion. Niebezpieczne jest nawet owcze i kozie mleko, pochodzące od zwierząt, które zjadły wcześniej zimowit jesienny. Substancja toksyczna zawarta w tej roślinie (kolchicyna) należy do najbardziej trujących środków pochodzenia roślinnego. Niepokojące objawy pojawiają się dopiero po kilku godzinach od spożycia nasion. Może wystąpić uczucie pieczenia w ustach, wymioty i krwawa biegunka. Krew pojawia się także w moczu. Może również dojść do uszkodzenia szpiku kostnego. Późniejszym objawem jest wypadanie włosów.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...