Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Rośliny o ozdobnych owocach

Początek września to czas, kiedy na drzewach i krzewach pojawiają się owoce. Niektóre z nich są bardzo dekoracyjne, mają ciekawe kształty i intensywne kolory. Często stanowią pożywienie dla ptaków. Mogą być także ciekawą ozdobą ogrodu nawet przez całą zimę. Posadzenie roślin o pachnących kwiatach, kolorowych liściach i interesujących owocach to sposób na to, by ogród wyglądał pięknie przez cały okres wegetacyjny. Żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe, a nawet granatowe lub czarne owoce urozmaicą krajobraz.

OGNIK

Warto posadzić w ogrodzie różne odmiany ognika. Na przełomie sierpnia i września na krzewach zaczynają dojrzewać kuliste owoce o jaskrawych barwach. Karminowoczerwone, pomarańczowe lub jasnożółte kuleczki pięknie wyglądają na tle ciemnozielonych liści. Są także przysmakiem ptaków, które żywią się nimi aż do przedwiośnia.

CIS

Ptaki uwielbiają również nasiona cisa. Warto pamiętać, że oprócz czerwonej, mięsistej osnówki, otaczającej nasion, wszystkie części tej rośliny są silnie trujące. Dlatego lepiej nie sadzić cisów tam, gdzie przybywają dzieci. Zjedzenie apetycznie wyglądającej, jasnoczerwonej jagody może doprowadzić do tragedii.

MAHONIA I WINOBLUSZCZ

Kuliste, ciemnogranatowe jagody ma mahonia. Wykorzystuje się je do wyrobu wina i wódki. Mahonia to roślina zimozielona o błyszczących, ciemnozielonych liściach, które na jesień stają się czerwonobrunatne. Ciemnogranatowe owoce ma także winobluszcz. Jagody winobluszczu pokryte są sinym, woskowym nalotem. Jesienią i zimą żywią się nimi ptaki.

ŚNIEGULICZKA

Kuliste, gąbczaste jagody śnieguliczki mogą przybierać rozmaite barwy. W zależności od gatunku i odmiany zdarzają się owoce białe, różowe, purpurowe. Mogą być także czerwone z białymi plamkami lub białe w różowe kropki. Owoce dojrzewają w sierpniu i utrzymują się do października.

BLUSZCZ POSPOLITY

Ciekawą pod każdym względem rośliną jest bluszcz pospolity. To jedyne zimozielone pnącze, jakie występuje w Polsce. Kwitnie na przełomie… września i października. Zielonożółte, niepozorne kwiaty pojawiają się dopiero u osobników ok. dziesięcioletnich. Natomiast czarne, kuliste owoce dojrzewają późną wiosną (kwiecień – maj).

OWOCE O CIEKAWYCH KSZTAŁTACH

Ciekawie wyglądają owoce kokornaka. Mają one formę długich torebek, przypominających kształtem ogórka. Oryginalne owoce ma także perukowiec podolski. Krzew ten wytwarza puszyste peruki złożone z szaroróżowych lub brązowo czerwonych włosków. Owoce pęcherznicy kalinolistnej przypominają małe, wyschnięte torebki szeleszczące na wietrze. Początkowo mają barwę czerwoną, z czasem stają się brązowe.

 

Warto zaprojektować ogród tak, by znalazły się w nim rośliny piękne i pożyteczne. Wiele gatunków drzew i krzewów ma kolorowe, dekoracyjne owoce, które świetnie nadają się także na przetwory, nalewki i soki. Oto niektóre z nich. 

ARONIA CZARNA

Aronia czarna może stanowić ozdobę ogrodu przez cały rok. W maju zakwita na biało, a jesienią jej liście przebarwiają się na czerwono i złoto. We wrześniu i październiku pojawiają się ciemnogranatowe lub czarne owoce. Jagody aronii stanowią pożywienie dla ptaków, świetnie nadają się także na przetwory: robi się z nich soki, nalewki, konfitury. Owoce aronii to źródło witaminy P, antocyjanów i karotenu.

BEZ CZARNY

Fioletowo czarne, błyszczące owoce bzu czarnego również nadają się do sporządzania konfitur i nalewek. Dzięki zawartości soli mineralnych, kwasów owocowych i witamin mają właściwości odtruwające, moczopędne i przeciwbólowe. Ozdobne, karminowoczerwone owoce ma także bez koralowy. Nie nadają się one jednak do jedzenia.

RÓŻA POMARSZCZONA

Pięknie prezentują się także owoce róży pomarszczonej. Czerwone lub pomarańczowe, mięsiste owoce są nie tylko ozdobą, wykorzystuje się je także w kuchni. Można z nich robić wina, nalewki, konfitury i soki, mają także dużo witaminy B i C. Pozostawione na krzaku owoce dzikiej róży to idealne pożywienie dla ptaków.

PIGWOWIEC JAPOŃSKI I OKAZAŁY

Pachnące i jadalne owoce ma też pigwowiec japoński. Ten odporny na suszę, niski krzew (dorasta do 1 m wysokości) świetnie nadaje się na skalniaki. Natomiast na nieformowane żywopłoty polecam nieco wyższy pigwowiec okazały (max 3 m). Pigwowce mają czerwono pomarańczowe kwiaty podobne do kwiatów jabłoni, a żółte, kuliste owoce przypominają owoce pigwy.

JABŁOŃ

Jednym z najpopularniejszych drzew o jadalnych i ozdobnych owocach jest jabłoń. Jabłonie pięknie wyglądają wiosną, kiedy są obsypane białoróżowymi kwiatami, dekoracyjne są także owoce. Najbardziej ozdobne są tzw. rajskie jabłonie, które mają ciekawie wyglądające czerwone lub purpurowe liście oraz kwiaty w różnych odcieniach czerwieni. Rajskie jabłuszka są małe i długo utrzymują się na drzewach. W zależności od odmiany jabłka dojrzewają od sierpnia do późnej jesieni, mogą mieć kolor zielony, żółty, czerwony w różnych odcieniach. Owoce jabłoni to nie tylko ozdoba, ale też cenne źródło wiele witamin i soli mineralnych. Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Dodatkową zaletą jabłek jest ich trwałość: mogą być przechowywane przez wiele miesięcy.

ŚLIWA OZDOBNA

Równie popularna co jabłoń jest śliwa ozdobna. Ma brązowo czerwone liście i białe kwiaty. Jej ciemnofioletowe, kuliste owoce dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Śliwki do atrakcyjny pokarm dla ptaków, nadają się również na przetwory.

JARZĄB POSPOLITY

Dojrzewające od końca sierpnia do października owoce jarzębiny mają wiele zastosowań. Karminowoczerwone lub pomarańczowe kuleczki to ozdoba ogrodu i źródło pokarmu dla ptaków. Po przemrożeniu można z nich robić dżemy i nalewki. Jarząb pospolity wykorzystywany jest także w medycynie: wyciąg z jego owoców nadaje się do sporządzania środków na kaszel.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...