Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Ozdobne warzywa w ogrodzie

Warzywa mogą stanowić ciekawą ozdobę ogrodu. Warto wykorzystać ich dekoracyjne walory do ozdobienia naszych grządek. Wiosną dekoracyjnie wyglądają sałaty w kontrastowych barwach, latem pięknie prezentuje się fasola ozdobna i pory o ciekawie wybarwionych liściach, jesienią na rabatach królują dyniowate i kapusta ozdobna. Warzywa nie muszą rosnąć na tradycyjnej rabacie – można posadzić je w wiklinowych koszach, stojących lub wiszących donicach albo na klombie obwiedzionym niskimi krzaczkami bukszpanu. Ozdobna rabata z warzyw może mieć kształt koła, elipsy, trójkąta. Warto poszukać dekoracyjnych odmian popularnych warzyw.

BOĆWINA (BURAK LIŚCIOWY)

Boćwina to warzywo z grupy warzyw liściastych, które nazywane jest także burakiem liściowym lub szpinakowym. Roślina ta jest odmianą buraka zwyczajnego. Uwaga: nie należy mylić boćwiny z botwinką – botwinka to nazwa liści buraków ćwikłowych. Boćwina to roślina jednoroczna, która pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Znana jest już od ponad stu lat. Uprawiana jest głównie ze względu na jadalne liście i ogonki liściowe. Liście boćwiny (barwy zielonej lub purpurowej) mają wyraźne, jaskrawoczerwone żyłki (żyłki mogą być także żółte, pomarańczowe lub białe). Łodygi boćwiny są grube i mięsiste (także mają kolor czerwony). W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim młode liście tego warzywa, które są kruche i słodkie. Liście boćwiny idealne nadają się do przyrządzania zup (dodaje się je np. do barszczu). Można z nich także robić wiosenne sałatki i surówki. Ciekawe odmiany buraka liściowego to np. 'Rainbow', 'Red Vulcan' czy 'Rhubarb Chard'.

DYNIE OZDOBNE

Dynie ozdobne nie nadają się do jedzenia, ale mają za to bardzo interesujące kształty i atrakcyjne kolory. Ozdobne odmiany dyń mogą być nie tylko pomarańczowe, ale także żółte, zielone, białe, wielokolorowe. Spotkać można również owoce w paski, w prążki, czy fantazyjnie nakrapiane. Niektóre przypominają kształtem gruszki bądź butelki, mają też barwne wypustki i narośla. Odmiany ozdobne przeważnie mają twardą, odporną na uszkodzenia skórkę i są bardzo trwałe – można je przechowywać nawet przez kilkanaście miesięcy. Ozdobą dyniowatych są także liście, które mogą przybierać ciemnozielone, żółte, złociste czy srebrzyste barwy.

FASOLA OZDOBNA

Fasola ozdobna w naturze występuje w Ameryce Południowej oraz w południowej części Azji. Ma jadalne owoce, jednak w Polsce uprawiana jest głównie jako jednoroczna, pnąca roślina ozdobna. Fasola dorasta do około 3-4 m wysokości. Może rosnąć na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Kwitnie od czerwca do września na biało lub czerwono (w zależności od odmiany). Kwiaty fasoli ozdobnej są pachnące. Roślina ta rośnie dość szybko i intensywnie, dlatego wymaga podpór. Jej łodyga zawsze skręca w lewo. Fasolę pnącą należy systematycznie i obficie podlewać, ponieważ nie toleruje suszy. Ciekawą odmianą fasoli pnącej jest 'Blauhilde', która ma bardzo dekoracyjne, fioletowe strąki.

JARMUŻ

Jarmuż to roślina dwuletnia, która nie występuje w stanie dzikim i znana jest tylko jako roślina uprawna. A uprawiana była już w starożytności (jako roślina jadalna oraz ozdobna). Grube i silnie ulistnione łodygi jarmużu mogą mieć wysokość od 10 do ponad 100 cm. Liście są długie, kędzierzawe i tworzą rozetę. Mogą mieć kolor od jasnozielonego, przez zielony, ciemnozielony, po fioletowo-brązowy. Liście odmian strzępiastych są fantazyjnie postrzępione. Jarmuż to bardzo cenne warzywo, które znane było już w starożytnej Grecji. Zawiera wiele witamin i przeciwutleniaczy oraz jest źródłem wapnia i żelaza. Warzywo to ma także działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jarmuż uprawia się głównie w środkowej i północnej Europie, a także w Ameryce Północnej, Afryce oraz w Azji (Japonia). Ciekawą odmianą o purpurowo-fioletowych liściach jest odmiana 'Scarlet'.

KALAFIOR

Kalafior to odmiana kapusty, wywodzi się prawdopodobnie od brokuła. Jest to roślina jednoroczna, która nie występuje na stanowiskach naturalnych i znana jest wyłącznie z uprawy. Łodyga kalafiora jest skrócona i ma walcowaty kształt. W miarę wzrostu łodyga wytwarza tzw. różę, czyli zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże mogą mieć kolor biały, kremowy albo zielony i mogą ważyć od 25 dag do nawet 2 kg. Obecnie spotkać można także kalafiory o zabarwieniu pomarańczowym oraz fioletowym. Kalafiory były uprawiane już w starożytnej Grecji i w Rzymie, a do naszego kraju sprowadziła je najprawdopodobniej Bona Sforza (na przełomie XVI i XVII wieku). Kalafior to bardzo cenne warzywo, które zawiera wiele witamin (między innymi C, B1, B2, B6, K) oraz pierwiastków (sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod). Kalafior posiada też olejki eteryczne, które sprawiają, że w czasie jego gotowania wydziela się zapach siarki. Ciekawe odmiany kalafiora to np. 'Amfora', 'Minaret' (mają kolor zielonożółty), 'Di sicilia violetto' (barwa fioletowa), 'Trevi' (kolor żółtozielony).

KALAREPA

Kalarepa to roślina dwuletnia, powszechnie uprawiana w naszym kraju (co ciekawe nie występuje w środowisku naturalnym). Może też być hodowana jako roślina pastewna. Warzywo to znane było już w starożytnym Rzymie. Kalarepa to roślina, która ma wiele witamin (głównie C oraz z grupy B) i soli mineralnych oraz cennych pierwiastków (między innymi sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod). Najcenniejsze są młode liście kalarepy, jednak najchętniej spożywane są jej łodygi, które mają postać mięsistych, kulistych bulw koloru zielonego lub fioletowego. Do ciekawych odmian o fioletowej skórce należą np. 'Delikates Blauer', 'Purple Viena' czy 'Violetta'.

KAPUSTA OZDOBNA

To jedyny gatunek kapusty, który uprawia się tylko w celach ozdobnych. W środowisku naturalnym spotkać ją można na południu Europy oraz w Azji. Ma bardzo dekoracyjne, kędzierzawe liście, które mogą przybierać bardzo różne barwy – od białej i różowej, przez czerwoną, fioletową, do ciemnozielonej i jasnozielonej. Kapuściane rozety często są wielobarwne np. biało-zielono-fioletowe. Kapusty ozdobne kwitną w okresie jesienno-zimowym i mają drobne, żółte kwiaty. Mogą stanowić bardzo ciekawą ozdobę ogrodu od września do grudnia – ze względu na nietypową porę kwitnienia oraz dekoracyjne, kolorowe liście. Często wykorzystuje się je np. do ozdabiania grobów na Święto Zmarłych.

KAPUSTA WŁOSKA

Kapusta włoska to potoczna nazywa jest kapusty warzywnej włoskiej. Jest to roślina dwuletnia, której nie można spotkać w stanie dzikim, występuje tylko jako roślina uprawna. Kapusta włoska przypomina swoim kształtem kapustę głowiastą: także wytwarza duże, pojedyncze głowy, jednak ma inne liście. Liście kapusty włoskiej są wyraźnie pomarszczone i pokryte są drobnymi, pęcherzykowatymi „wzdęciami”. Liście te mają ciemnozielony kolor. Kapusta włoska (jak sama nazwa wskazuje) pochodzi z północnych Włoch, gdzie była uprawiana już w XVII wieku. Jest to roślina bardzo odporna na mróz. Jako warzywo ma wyraźny smak (dużo ostrzejszy niż kapusta głowiasta). Z ciekawych odmian polecam np. 'Alaska' i 'Comparsa', które mają ozdobne liście o barwie zielonoszarej lub zielononiebieskiej.

PATISON

Patisony zwane są także dynią talerzową lub dynią dyskokształtną, a to ze względu na kształt owoców, które przypominają dysk lub dzwon. Owoce mogą mieć kolor kremowy, pomarańczowy, ciemnozielony (prawie czarny). Mogą być także paskowane, nakrapiane lub pokryte naroślami. Patisony są źródłem wielu witamin i minerałów. Nadają się na przetwory, a także do sporządzania wielu dań. Najsmaczniejsze i najbardziej zasobne w składniki odżywcze są owoce młode.

POMIDORKI KOKTAJLOWE

Jako warzywa ozdobne polecane są odmiany pomidorków koktajlowych takie jak np. 'Balcony Red' (mają liczne, czerwone owoce), 'Cherola' (bardzo plenna, wczesna odmiana, o czerwonych owocach), 'Koralik' (ma drobne, bardzo liczne owoce), 'Mirabel' (ma słodkie, żółte owoce), 'Pendulina Red' (odmiana o zwisających pędach i czerwonych owocach), 'Perun' (ma żółte owoce w kształcie gruszki), 'Pokusa' (odmiana wymagająca podpór, posiada czerwone owoce), 'Venus' (ma pomarańczowe, drobne owoce). Nasiona pomidorów należy wysiać pod koniec marca, siewki należy przepikować, zaczynają owocować pod koniec lipca. Pomidory wymagają podpór.

PORY

Pory to popularne rośliny jadalne, które w ogrodzie mogą pełnić także funkcję ozdobną. Poszczególne odmiany mają inne zabarwienie liści oraz różną wysokość łodyg, co można wykorzystać przy tworzeniu ciekawych kompozycji na rabatach. Pory mogą także tworzyć ciekawe tło dla innych roślin. Do niskich odmian porów o niebieskozielonym lub szarozielonym zabarwieniu liści należą np. odmiany 'Carina' czy Pinola'. W wyższych odmian o liściach jasnozielonych można posadzić w ogrodzie np. odmiany 'Columbus' lub Lincoln'.

RABARBAR

Rabarbar jest rośliną wieloletnią, która należy do rodziny rdestowatych. Pochodzi z rejonów Azji Środkowej oraz Europy Środkowo-Wschodniej. Roślina ta może dorastać do nawet 1,5 m wysokości. Ma bardzo charakterystyczne, długie i grube łodygi barwy czerwonej oraz duże, zielone (także czerwone lub różowe) liście z wyraźnymi żyłkami. Liście rabarbaru mogą być ciekawą ozdobą i pięknym tłem dla innych roślin. Rabarbar można wykorzystać jako roślinę architektoniczną. W kuchni wykorzystuje się jedynie łodygi rabarbaru, ponieważ jego liście są trujące (zawierają kwas szczawiowy, który utrudnia wchłanianie wapnia i może powodować powstawanie kamieni nerkowych). Rabarbar spożywa się przede wszystkim na słodko. Gości na naszych stołach wczesnym latem, na długo przed pojawieniem się pierwszych owoców (np. truskawek). Warzywo to ma kwaskowaty smak i idealnie nadaje się do przyrządzania ciast (głównie drożdżowych) oraz deserów. Można z niego robić także kompoty, syropy i wina.

SAŁATY

Sałaty to rośliny jednoroczne, które do prawidłowego wzrostu i rozwoju potrzebują niezbyt wysokiej temperatury, dlatego uprawia się je głównie wiosną oraz na jesieni. Można z nich tworzyć efektowne i wielobarwne rabaty, ponieważ ich liście mogą być być jasnozielone, ciemnozielone, brązowawe, bordowe, fioletowe. Liście mogą mieć różną fakturę: gładkie, kędzierzawe, postrzępione, fryzowane. Ciekawe efekty daje posadzenie na jednej rabacie różnych rodzajów sałat np. sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej, kruchej, dębowej, endywii, cykorii itp.

ZIOŁA

Ogródek ziołowy nada naszemu otoczeniu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Zioła powinniśmy sadzić na stanowiskach ciepłych, słonecznych i osłoniętych od silnych wiatrów. Ogródek ziołowy warto usytuować blisko domu, aby mieć łatwy dostęp do tych aromatycznych i smacznych roślin. Zioła można też posadzić w pobliżu miejsca, gdzie wypoczywamy: umilą nam czas swoim pięknym zapachem i ciekawym wyglądem (np. szałwia melonowa czy czerwonolistne odmiany bazylii).

Bazylia – kojarzy się z kuchnią włoską, wchodzi też w skład wielu różnych mieszanek ziołowych (np. zioła prowansalskie). Ma ciekawe odmiany o purpurowych liściach.

Cząber – delikatne, zielone liście cząbru mają charakterystyczny, korzenny zapach, a w smaku przypominają nieco pieprz.

Estragon – jest rośliną wieloletnią, która dość silnie się rozrasta, więc trzeba ją często przycinać. Jako przyprawa stosowany jest głównie w kuchni francuskiej (nazywamy jest tam nawet „królem przypraw”).

Melisa – roślina ta zwiera olejki eteryczne, które nadają jej wyraźnie cytrynowy aromat. Świeże liści mają lekko korzenny i gorzkawy smak. Lisice melisy są karbowane na brzegach i mogą mieć barwę od ciemnozielonej do żółtozielonej.

Mięta – to roślina wieloletnia, która może dorastać do około 80 cm wysokości, ma orzeźwiający zapach i lekko piekący smak. Jej liście z wierzchu są ciemnozielone, od spodu mają jaśniejszą barwę.

Oregano – to inaczej lebiodka pospolita. Roślina ta jest byliną i może dorastać do około 40 cm wysokości. Oregano powinno być systematycznie przycinane w celu utrzymania okrągłego i krzewiastego kształtu. Owłosiona łodyga często wybarwia się na purpurowo.

Rozmaryn – wymaga częstego przycinania. Regularne cięcie sprawi, że roślina będzie wypuszczać młode pędy. Rozmaryn jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Ma ciemnozielone, skórzaste listki.

Tymianek – drobne liście tymianku należy zbierać przed kwitnieniem, wtedy są najbardziej aromatyczne. Tymianek możemy spotkać w daniach kuchni francuskiej.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...