Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Nowalijki na kuchennym parapecie

Nowalijki dostępne wczesną wiosną na straganach kuszą swym apetycznym wyglądem i kolorem, jednak nie są to warzywa tak pełnowartościowe, jak te w pełni sezonu. Ponadto mogą być przenawożone i opryskane środkami chemicznymi. Najzdrowsze nowalijki to te, które pochodzą z własnej uprawy. Jeśli nie mamy ogrodu z inspektem lub szklarnią, możemy niektóre z nich wyhodować na kuchennym parapecie.

WARUNKI UPRAWY

Do uprawy nowalijek najlepiej nadają się parapety okien o wystawie południowej lub wschodniej, ponieważ w ciągu dnia jest tam najwięcej słońca. Najlepiej sadzić je w specjalnym podłożu ogrodniczym przeznaczonym do hodowli warzyw i sporządzania rozsad. Podlewamy umiarkowanie miękką, odstaną wodą o temperaturze pokojowej. Nowalijek nie należy nawozić. Do uprawy w doniczce najbardziej nadają się: szczypiorek (także ten czosnkowy) oraz natka pietruszki. Bardzo łatwo wyhodować też świeże zioła, które będą świetnym dodatkiem do wielu potraw. Na ligninie można uprawiać rzeżuchę, a w specjalnej kiełkownicy – kiełki, które są prawdziwą bombą witaminową.

NATKA PIETRUSZKI

Natka pietruszki to przede wszystkim bardzo cenne źródło witaminy C oraz A, a także soli mineralnych i kwasu foliowego, który ułatwia przyswajanie żelaza z pożywienia. Młode listki pietruszki mają świeży, orzeźwiający zapach, nadają się jako dodatek do sałatek, kanapek, zup, sosów, mięsa czy ryb. Natka pietruszki może służyć też do ozdabiania potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyhodować natkę pietruszki w doniczce. Wystarczy korzeń pietruszki, który wypuszcza już listki, umieścić w całości w pojemniku. Korzeń powinien wystawać około 1 cm nad powierzchnię ziemi. Jeżeli korzeń jest za długi i nie mieści się do doniczki, można go uciąć w połowie długości. Doniczkę wypełniamy gotową mieszanką ziemi ogrodniczej przeznaczonej do hodowania i rozsady warzyw (najlepiej podłoże kupić w sklepie ogrodniczym). Nie zapomnijmy w dnie doniczki zrobić dziurki drenażowej, która umożliwi swobodny odpływ nadmiaru wody. Korzeń pietruszki należy podlewać odstaną wodą o temperaturze pokojowej. Podlewamy tak, aby podłoże było stale lekko wilgotne. Po około 10-15 dniach powinna pojawić się natka. Można ścinać ją nożem, nożyczkami albo odrywać ręcznie.

KIEŁKI

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które są niezbędne w prawidłowo skomponowanej diecie. Kiełki są źródłem wielu witamin i minerałów, dostarczają organizmowi potrzebnych białek, tłuszczy oraz błonnika. Ich zaletą jest także to, że dostępne są przez cały rok – także zimą i na przedwiośniu, kiedy trudno o świeże i pełnowartościowe warzywa i owoce. Najzdrowsze i najcenniejsze są kiełki wyhodowane samodzielnie – wystarczy przez parę dni poświęcić im kilka minut dziennie: podlewać i przepłukiwać. Kiełki uprawiać można w kiełkownicy, w słoiku, na sitku, na ligninie albo w woreczku. Do hodowli kiełków musimy kupić nasiona, które pochodzą z upraw organicznych. Nasion takich najlepiej szukać w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością. Mamy wtedy gwarancję, że nasiona będą najwyższej jakości, czyste chemicznie i zdrowe. Warto pytać o specjalne mieszanki przeznaczone do uprawy kiełków. Rośliny, z których wyhodować możemy kiełki to np.: cebula, brokuły, buraki, fasola adzuki, fasola mung, koniczyna, kapusta, kozieradka, lucerna, owies, pszenica, rzeżucha, rzodkiewka, siemię lniane, soczewica, słonecznik, soja.

RZEŻUCHA

Rzeżucha to potoczna nazwa pieprzycy siewnej. Roślina ta w naturze występuje w Azji i Afryce, w Europie uprawiana jest od starożytności, a do Polski trafiła w XV wieku. Rzeżuchę możemy uprawiać na domowym parapecie przez cały rok: wystarczy wysiać nasionka na wilgotną watę lub ligninę (np. na talerzu) i regularnie podlewać. Aby nasiona szybciej zaczęły kiełkować, można przed wysianiem namoczyć je w wodzie. Jeśli rzeżuchę umieścimy w ciepłym, jasnym miejscu, po kilku dniach powinny pojawić się intensywnie zielone siewki. Rzeżuchę możemy też posadzić w doniczce z ziemią. Pieprzyca siewna nie tylko ładnie wygląda i kojarzy się z wiosną, ale nadaje się też do jedzenia. Możemy ją ścinać już po około 5-7 dniach i dodawać do sałatek czy kanapek. Rzeżucha to źródło wielu cennych witamin (głównie C i z grupy B) oraz pierwiastków (zawiera siarkę, potas, magnez, żelazo, wapń, chrom, jod).

SZCZYPIOREK

Szczypiorek zawiera wiele cennych minerałów (fosfor, magnez, wapń, żelazo) oraz witamin (głównie C oraz z grupy B), ponadto wykazuje działanie bakteriobójcze. Ma ostry, piekący smak i wyrazisty zapach. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, past twarogowych oraz jajek. Do uprawy szczypiorku najlepiej użyć dość płaskich doniczek lub skrzynek. W dnie pojemników powinny być zrobione dziurki, które umożliwią swobodny odpływ nadmiaru wody. Doniczki wypełniamy ziemią ogrodniczą przeznaczoną do wysiewu warzyw, a następnie umieszczamy w niej cebule (do 3/4 wysokości). Najlepiej wybrać cebulki, z których zaczyna już wyrastać szczypior. Posadzone cebulki trzeba podlać odstaną wodą o temperaturze pokojowej. Następnie podlewamy tak, aby podłoże było lekko wilgotne (podlewamy raczej umiarkowanie). Pojemnik z cebulami ustawiamy w słonecznym i ciepłym miejscu. Po około tygodniu będzie już można ścinać szczypiorek.

SZCZYPIOREK Z CZOSNKU

Szczypiorek czosnkowy jest w smaku ostrzejszy niż zwykły szczypior wyhodowany z cebuli, jednak równocześnie jest łagodniejszy niż czosnek w ząbkach. Można wykorzystywać go jako dodatek do zup, sosów, sałatek, dipów majonezowych. Szczypiorek czosnkowy ma bardzo dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, a także zawiera wiele cennych minerałów (np. fosfor, potas, sód, wapń, żelazo). Wykazuje działanie bakteriobójcze, pobudza apetyt i korzystnie wpływa na przemianę materii. Szczypiorek czosnkowy uprawia się tak samo jak zwykły szczypiorek. Można go ścinać po około 7-10 dniach.

ZIOŁA

Zioła są dość łatwe w uprawie i nie powinno być problemu z ich hodowlą. Wybierając pojemnik do posadzenia ziół trzeba wziąć pod uwagę wielkość korzeni roślin. Płytkie misy nadają się do ziół o krótkich korzeniach (np. bazylia, tymianek), inne (np. tymianek, melisa) potrzebują głębszych donic o średnicy co najmniej 20 cm. Najlepszym podłożem do ziół jest ziemia uniwersalna, która składa się z ziemi gliniastej, torfu i przekompostowanej kory. Kupując ziemię należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona nawozów, ponieważ zioła nie lubią chemicznych dodatków. W każdej donicy należy zrobić kilka otworów, które będą odprowadzały wodę. Na dno trzeba wsypać warstwę drenażową (kamyki, żwir, tłuczeń ceglany). Świeże zioła należy podlewać codziennie. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Liście ziół warto codziennie spryskiwać. Woda do podlewania i spryskiwania powinna odstać co najmniej 2 doby (by pozbyć się chloru i wapnia). Zioła sprzedawane w marketach są bardzo nietrwałe. Najlepiej kupować gotowe sadzonki ziół w sklepach ogrodniczych lub zielarskich. Kupując sadzonki warto zwrócić uwagę na to, czy na spodniej stronie liści nie ma pomarańczowych plamek. Plamki świadczą o chorobie rośliny (tzw. rdza). Najpopularniejsze gatunki ziół to: cząber, bazylia, estragon, kolendra, majeranek, melisa, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek. Przed posadzeniem warto zapoznać się z wymaganiami poszczególnych gatunków, by zapewnić im optymalne warunki do wzrostu i rozwoju.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...