Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Jagody Goji

Jagody Goji to smaczne i bardzo zdrowe owoce kolcowoju chińskiego. Roślina ta przywędrowała do nas z Azji, ale z powodzeniem może być uprawiana w naszych warunkach klimatycznych. Kolcowój chiński jest roślina łatwą w uprawie i niewymagającą: odporny na suszę, mróz, zanieczyszczenia powietrza. Jeśli posadzimy go na słonecznym stanowisku i w przepuszczalnym podłożu oraz będziemy go regularnie przycinać – każdej jesieni obdaruje nas czerwono-pomarańczowymi owocami, których spożywanie bardzo dobrze wpływa na organizm.

POCHODZENIE I WYSTĘPOWANIE

Kolcowój chiński (Lycium chinense) to roślina z rodziny psiankowatych. Wywodzi się z Azji, gdzie uprawiany był od setek lat między innymi w Chinach, Japonii, Korei, Mongolii, w Tajlandii i na Tajwanie. Jednak kolcowój chiński uprawiany jest nie tylko w rejonach azjatyckich – spotkać go można w wielu innych częściach świata, gdzie panuje klimat tropikalny i umiarkowany, także w Polsce. Swą popularność kolcowój chiński zawdzięcza smacznym i bardzo zdrowym owocom, które potocznie nazywane są jagody Goji. Ponadto może być uprawiany jako roślina ozdobna – ma przewieszające się pędy, ciemnozielone liście, fioletowe kwiaty i czerwono-pomarańczowo owoce.

WYGLĄD

Kolcowój chiński to silnie rozrastający się krzew, który może dorastać do około 2-3 m wysokości. Rośnie dosyć szybko i ma długie, przewieszające się pędy, dlatego wymaga podpór. Pędy kolcowoju pokryte są długimi na 2 cm cierniami. Roślina ta ma ciemnozielone, wąskie i długie liście (do 6 cm). Kolcowój chiński kwitnie od czerwca do września. Jego niewielkie kwiaty mają dzwonkowaty kształt i jasnofioletowy kolor. Kwiaty przyjemnie pachną, są miododajne i chętnie odwiedzają je pszczoły i inne owady zapylające. Owoce – czyli jagody Goji – mają elipsoidalny kształt i początkowo mają barwę zieloną. W miarę dojrzewania przybierają bardzo intensywny czerwono-pomarańczowy kolor. Osiągają długość około 1-2 cm i dojrzewają od września do listopada. Kiedy owoce kolcowoju chińskiego dojrzeją, nie należy ich zrywać – trzeba je delikatnie strząsać z krzewu. Nadają się spożycia bezpośrednio z krzewu, można je także wysuszyć na słońcu.

WARUNKI UPRAWY

Kolcowój chiński można z powodzeniem uprawiać w naszych warunkach klimatycznych. Roślina ta jest odporna na mróz (znosi temperaturę do nawet minus trzydziestu stopni C). Nie straszne jej też upały i susza. Toleruje nadmierną wilgotność gleby, ale warto pamiętać, że zbyt duża ilość zalegającej wody może doprowadzić do zgnicia korzeni. Generalnie przesuszenie jest dla niej mniej groźne niż zalanie. Kolcowój chiński powinien być posadzony w podłożu żyznym i przepuszczalnym, bogatym w azot. Nie toleruje gleb ciężkich, podmokłych i gliniastych. Najlepiej rośnie i najobficiej owocuje umieszczony na stanowisku słonecznym i ciepłym – idealne miejsce dla tej rośliny to silnie nasłoneczniona, południowa ściana budynku. Roślina zaczyna owocować około 2-3 lata od posadzenia. Z jednego krzewu można zebrać nawet 2 kg owoców.

ROZMNAŻANIE

Kolcowój chiński można rozmnażać przez sadzonki albo przez odrosty korzeniowe. Gotowe sadzonki można kupić w dobrych sklepach ogrodniczych. Można też wyhodować sadzonki samodzielnie. Do tego celu należy użyć suszonych na słońcu owoców, które trzeba namoczyć (co najmniej dobę), a następnie wydobyć z nich nasiona. Można też kupić gotowe nasiona (dostępne w sklepach zielarskich oraz w sklepach ze zdrową żywnością). Nasiona umieszczamy w doniczce z odpowiednio przygotowanym podłożem, na które składać się powinna mieszanka piasku i ziemi ogrodniczej (w proporcji 2:1). Powinny wykiełkować po około dwóch tygodniach. Kiedy sadzonki osiągną wielkość około 10 cm, należy je przepikować do osobnych doniczek. Gdy rośliny podrosną, wysadzamy je na miejsce docelowe do ogrodu. Warto uszczknąć wierzchołek pędu głównego, co pobudzi roślinę do wytwarzania nowych przyrostów i przyczyni się do zagęszczenia krzewu.

ZABIEGI PIELĘGNACYJNE

Kolcowój chiński dosyć silnie się rozrasta, dlatego wymaga zastosowania podpór. Roczne przyrosty tej rośliny to nawet 50-70 cm. Na podpory można zastosować drewniane lub bambusowe kratki czy pergole, sprawdzi się również gruba żyłka ogrodnicza. Przez pierwsze 2-3 lata od posadzenia krzew warto przycinać dosyć silnie, co pobudzi roślinę do wytwarzania nowych pędów i wpłynie na bardziej obfite owocowanie. W kolejnych latach kolcowój chiński przycinamy mniej intensywnie. Cięcie wykonujemy zawsze na wiosnę. Ponadto kolcowój chiński rośnie dość szybko i intensywnie i jeśli nie będziemy przycinać go regularnie, to krzew zdziczeje i będzie zagłuszał inne rośliny.

ZASTOSOWANIE

Kolcowój chiński bardzo dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza i zasolenie gleby, dlatego idealnie nadaje się do posadzenia w warunkach miejskich. Jest rośliną odporną na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych (susza, mróz itp.), więc można uprawiać go w przydomowych ogródkach i na działkach. Jednak lepiej posadzić kolcowój chiński z dala od miejsca gdzie bawią się dzieci, ponieważ krzew ten ma dwucentymetrowe ciernie, którymi dzieci mogłyby się pokaleczyć. Ponadto liście, pędy oraz niedojrzałe owoce są trujące – dzieci mogłyby zjeść niedojrzałe owoce, co skończyłoby się zatruciem pokarmowym.

JAGODY GOJI – WŁAŚCIWOŚCI

Jagody Goji kiedy w pełni dojrzeją są bardzo smaczne. Można spożywać je na surowo albo w postaci suszonej. Owoce te od stuleci wykorzystywane są w medycynie chińskiej. Zawierają sporo witamin (głównie A, z gruby B, C, E) oraz mikro- i makroelementy (np. cynk, fosfor, miedź, potas, selen, wapń, żelazo). Dostarczają organizmowi wielu cennych aminokwasów, zawierają także karotenoidy (np. beta-karoten, który jest dobry na wzrok), nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, antyoksydanty i inne cenne substancje. Regularne spożywanie jagód Goji dobrze wpływa na pracę serca, nerek, wątroby i płuc. Owoce kolcowoju chińskiego opóźniają starzenie się organizmu i podnoszą odporność, a także wzmacniają kości i dobrze wpływają na wzrok.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...