Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Jabłoń Szampion

Odmiana 'Szampion' w okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, przeważnie już w 2 roku uprawy. Jabłonie te owocują obficie i corocznie, a jabłka dojrzewają od połowy września (można je przechowywać do grudnia-stycznia). Są żółtozielone lub żółte i pokrywa je rozmyty, czerwony rumieniec. Miąższ odmiany 'Szampion' jest miękki, kremowy, soczysty i bardzo aromatyczny. W smaku słodko-winny, lekko kwaśny, bardzo smaczny.

Pochodzenie i występowanie

Jabłoń 'Szampion' to odmiana jabłoni domowej (Malus domestica) – gatunku, który powstał ze skrzyżowania ze sobą dwóch innych gatunków rosnących na Kaukazie: jabłoni dzikiej z jabłonią rajską (niską). 'Szampion' jest odmianą czeską, która została wyselekcjonowana w roku 1970 przez Otto Lounde. To mieszaniec, który powstał ze skrzyżowania ze sobą dwóch innych odmian: 'Golden Delicious' oraz 'Koksy Pomarańczowej'. 'Szampion' to odmiana wczesnojesienna, owoce dojrzewają w drugiej połowie września i w warunkach domowych można je przechowywać do grudnia (czasem nawet do stycznia). Jest to odmiana popularna zarówno w uprawie amatorskiej, jak i towarowej. Jest chętnie uprawiana głównie ze względu na smaczne owoce, ale także dlatego, że jest łatwa w uprawie, nie wymaga zbyt wielu zabiegów pielęgnacyjnych i nie jest podatna na choroby. Charakteryzuje się także bardzo dużą odpornością na mróz. Owoce odmiany 'Szampion' nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na przetwory.

Wygląd

Jabłonie to niezbyt wysokie drzewa, które dorastają do około 5-12 m wysokości i mają szeroko rozłożyste, gęste korony. Odmiana 'Szampion' początkowo rośnie dosyć silnie, a kiedy wchodzi w okres owocowania – umiarkowanie silnie. Korony tych jabłoni są stożkowate, małe i niezbyt gęste. Każdego roku drzewa te wytwarzają bardzo wiele sztywnych pędów, które są widlasto rozgałęzione. Liście jabłoni są jasnozielone, pojedyncze, mają owalny kształt i osiągają około 5-12 cm długości oraz 3-6 cm szerokości. Mają piłkowane brzegi i zaostrzone końcówki blaszki liściowej. Jabłonie 'Szampion' kwitną dość wcześnie, ale kwiaty rozwijają się stopniowo, więc późnowiosenne przymrozki nie powinny powodować dużych start. Kwiaty mają barwę biało-różową i osiągają średnicę około 2,5-3,5 cm. Wydzielają ładny, delikatny zapach i są miododajne, więc przyciągają owady zapylające. Jabłonie to rośliny owadopylne, mogą być zapylane własnym pyłkiem, jednak bardziej obfite owocowanie zapewnia zapylenie krzyżowe (pyłkiem innej odmiany). Do najlepszych zapylaczy odmiany 'Szampion' należą: 'Delikates', 'James Grieve', 'Lobo', 'Priam', 'Spartan'.

Owoce

Odmiana 'Szampion' w okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie, przeważnie już w 2 roku uprawy. Jabłonie te owocują bardzo obficie i corocznie, na wszystkich typach podkładek, zarówno na krótkopędach, jak i na długopędach. Jabłka dojrzewają od połowy września. W odpowiednich warunkach można je przechowywać do grudnia (niekiedy do stycznia), a w warunkach chłodniczych – nawet do marca/kwietnia.

Owoce odmiany 'Szampion' są duże lub średniej wielkości i mają kształt kulisto-stożkowaty. Jabłka mają regularną wielkość i kształt, są delikatnie żebrowane. Ich skórka jest gładka i sucha, barwy żółtozielonej lub żółtej, pokrywa ją rozmyty, paskowany, czerwony rumieniec (niekiedy rumieniec rozlewa się na połowę lub 3/4 powierzchni owocu). Przetchlinek jest dużo, ale są małe, barwy jasnoszarej.

Miąższ odmiany 'Szampion' jest miękki, kremowy, soczysty i niezwykle aromatyczny. W smaku jest słodko-winny, lekko kwaśny, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne jest wąskie, wewnątrz znajdują się liczne, małe pestki.

Warunki uprawy

Odmiana 'Szampion' powinna rosnąć na stanowisku słonecznym. Drzewo należy prowadzić w taki sposób, aby do wszystkich konarów i pędów dochodziło światło słoneczne.

Jabłonie preferują podłoże cięższe, gliniasto-piaszczyste. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, zasobna w składniki odżywcze. Strukturę zbyt słabego, jałowego i piaszczystego podłoża można poprawić przez dodanie dobrze rozłożonego kompostu i torfu. Ziemię wokół drzewa warto wyściółkować – można do tego celu użyć obornika, ziemi kompostowej, rozdrobnionej kory. Ściółkowanie zapobiegnie parowaniu wody z gleby i ograniczy nadmierne rozrastanie się chwastów.

Jabłonie najlepiej sadzić jest wczesną wiosną albo na jesieni. Przed sadzeniem należy odpowiednio przygotować podłoże. W wykopanym dołku mieszamy ziemię z dobrze rozłożonym obornikiem, można także dodać torfu i popiołu drzewnego. Przed posadzeniem drzewka warto wbić w ziemię palik, do którego potem przywiążemy jabłoń, aby zapewnić jej większą stabilność. Palik wbijamy wcześniej, aby później nie uszkodzić bryły korzeniowej rośliny. Świeżo posadzoną roślinę obficie podlewamy. Jabłonie wymagają dość wilgotnego podłoża, ale nie można dopuścić do zalegania wody w glebie, bo może to doprowadzić do zgnicia korzeni. Jeśli odpowiednio przygotowaliśmy podłoże, to w pierwszym roku od posadzenia jabłoń nie będzie wymagała dodatkowego nawożenia. W kolejnych latach nawozimy jabłonie regularnie – na wiosnę nawozami zasobnymi w azot, natomiast późnym latem i jesienią należy zastosować nawozy jesienne bogate w potas i fosfor.

Odmianę 'Szampion' można uprawiać zarówno na podkładkach karłowych, jak i półkarłowych. Jeśli zamierzamy założyć sad, drzewa na podkładkach półkarłowych sadzimy w rozstawie 4 x 2,5 m, a te na podkładkach karłowych – 4 x 1,5 m.

Zabiegi pielęgnacyjne

Odmiana 'Szampion' wymaga corocznego przycinania – zapewnia to bardziej obfite owocowanie. Młode drzewa przycinamy w taki sposób, aby uformować im koronę na pożądanej wysokości. Wycinamy też pędy rosnące pionowo do góry i krzyżujące się. Starsze jabłonie przycinamy każdego roku zimą, przed ruszeniem wegetacji (styczeń). Wycinamy wtedy pędy wiotkie, słabe, uschnięte i połamane. Usuwamy też konary krzyżujące się i nadmiernie zagęszczające koronę – w taki sposób, aby zapewnić równomierny dostęp światła do wnętrza korony. Nowe pędy długości 15-25 cm warto przyginać, aby rosły bardziej poziomo – zapobiegnie to wyłamywaniu się gałęzi w czasie obfitego owocowania.

Odmiana 'Szampion' owocuje bardzo obficie i wymaga corocznego przerzedzania zawiązków owocowych. Jest to odmiana całkowicie odporna na mróz, więc nie wymaga okrywania na zimę. Pod koniec grudnia lub na początku stycznia warto pobielić pnie i nasady konarów wapnem – unikniemy wtedy uszkodzeń mrozowych. Młode drzewka na zimę najlepiej zabezpieczyć jest chochołem ze słomy.

Odmian 'Szampion' jest podatna na raka jabłoni, gumowatość drewna i gorzką plamistość podskórną jabłek (w czasie suchych i gorących miesięcy). Jabłoń ta jest średnio wrażliwa na zarazę ogniową i odporna na parcha i mączniaka.

Zastosowanie

 Owoce jabłoni – jabłka – idealnie nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i na przetwory. Można z nich robić soki, kompoty, dżemy, powidła, musy. Nadają się także jako nadzienie do ciast – popularne szarlotki i jabłeczniki. Jabłka mają wiele wartości odżywczych: zawierają pektyny, cukier (fruktoza), sole mineralne (fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo) i witaminy (z grupy B, C, E), a także beta karoten i białko, są również źródłem błonnika.

Z odmiany 'Szampion' uzyskano kilka ciekawych mutantów o barwnej skórce:

'Szampion Arno' – odmiana polska o bardziej rozmytym i intensywnym rumieńcu;

'Szampion Barta' – odmiana czeska o intensywnym rumieńcu;

'Szampion Red' – odmiana czeska o silniejszym rumieńcu;

'Szampion Reno', 'Reno 2' – odmiany polskie o bardzo intensywnym rumieńcu.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...