Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Grusza Faworytka

Grusza 'Faworytka' (czyli 'Klapsa') to jedna z najpopularniejszych i bardziej znanych odmian gruszy. Z powodzeniem można ją uprawiać w przydomowych ogrodach i sadach. Jest to odmiana letnia, jej owoce dojrzewają od połowy do końca sierpnia. Gruszki 'Faworytki' są bardzo smaczne, soczyste, słodko-kwaśne. Idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i na susz czy przetwory.

Zastosowanie

Owoce gruszy 'Faworytki' mają bardzo smaczny miąższ, są słodko-kwaśne i bardzo soczyste. Idealnie nadają się do spożycia na surowo, a także na przetwory oraz do suszenia. Gruszki zawierają wiele witamin (A, z grupy B, C, PP) i składników mineralnych (oprócz potasu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi i magnezu są także bogate w jod i bor), a także cukry, kwasy owocowe, pektyny i błonnik. Ich spożywanie przyczynia się do usuwania z organizmu toksyn i niekorzystnych produktów przemiany materii. Gruszki przeciwdziałają zaparciom. Gruszki są dość kaloryczne (w 100 g znajduje się około 57 kcal), ale mają niski indeks glikemiczny. Bardzo rzadko powodują alergię, dlatego można je podawać już małym dzieciom (po 6 miesiącu życia).

Ciekawym „mutantem” 'Klapsy' jest 'Red Faworytka', która ma owoce w całości pokryte czerwonym rumieńcem. W okres owocowania i dojrzewania wchodzi o kilka dni później niż 'Faworytka'.

Pochodzenie i występowanie

Grusza 'Faworytka' – nazywana także 'Klapsą' – to jedna z najpopularniejszych odmian gruszy spotykana w uprawie amatorskiej, polecana także do uprawy towarowej. Ta stara odmiana została wyhodowana w roku 1860 w USA w stanie Massachusetts przez Thaddeusa Clappa (stąd jej potoczna nazwa). Dziś uprawiana jest zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie (strefa klimatów umiarkowanych). Do Polski 'Klapsa' trafiła pod koniec XIX wieku i od tamtej pory cieszy się niesłabnącą popularnością – ceniona jest przede wszystkim za duże, smaczne owoce deserowe, które nadają się głównie do bezpośredniego spożycia, ale także na przetwory i na susz. Grusza ta owocuje obficie i regularnie (każdego roku). 'Faworytka' zaliczana jest do grupy gruszy zachodnich (europejskich). Jeśli chodzi o termin dojrzewania owoców, 'Klapsa' należy do odmian letnich, które dojrzewają od połowy sierpnia.

Wygląd

Grusza 'Faworytka' to drzewo o dużej sile wzrostu, szczególnie intensywnie rosną egzemplarze młode. 'Klapsa' może dorastać do około 5 m wysokości, ma luźną, bardzo często niesymetryczną koronę o szeroko piramidalnym kształcie. Pędy młodych drzewek przeważnie rosną pionowo do góry, natomiast pędy starszych drzew wyginają się i zwisają. Grusza 'Faworytka' owocuje głównie na młodych krótkopędach.

Kwiaty gruszy są zebrane w baldachogrona i mają barwę białą. 'Klapsa' kwitnie dość późno w porównaniu z innymi gruszami – pod koniec kwietnia i w maju. Kwiaty są odporne na późnowiosenne przymrozki. Grusza jest rośliną owadopylną, obcopylną – aby obficie owocowała, jej kwiaty powinny zostać zapylone pyłkiem innej odmiany. Dobrymi zapylaczami 'Faworytki' są np. 'Bonkreta Williamsa', 'Bera Boska', 'Dobra Ludwika', 'Komisówka'. 'Klapsa' jest natomiast bardzo dobrą odmianą-zapylaczem dla wielu innych odmian gruszy.

'Faworytka' zaczyna owocować w 4-6 roku od posadzenia. Jest odmianą letnią, jej owoce zaczynają dojrzewać w drugiej połowie sierpnia, można je zbierać jeszcze we wrześniu. Owoce 'Klapsy' są duże lub bardzo duże, mogą dorastać do około 8-10 cm długości i osiągać wagę około 150-200 g (czasem więcej). Gruszki mają szeroko-jajowaty, równomierny kształt, są symetryczne i regularne. Gruba, gładka, błyszcząca i lekko tłusta skórka barwy żółtozielonej jest częściowo pokryta czerwonobrązowym, rozmytym rumieńcem i drobnymi, zielonkawymi przetchlinkami. Miąższ gruszek 'Faworytek' jest żółtawobiały, drobnoziarnisty, masłowy. W smaku słodko-kwaśny, delikatny, soczysty i bardzo smaczny. Owoce 'Klapsy' idealnie nadają się do spożycia na surowo, dobre są także na susz i na przetwory.

Warunki uprawy

Gruszka 'Faworytka' powinna rosnąć na stanowisku ciepłym i słonecznym, osłoniętym przed silnymi wiatrami. Można ją posadzić np. przy południowej ścianie budynku albo na łagodnym stoku w wystawą południową. 'Klapsa' najlepiej rośnie w podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe, dobrze uprawionym, o lekko kwaśnym odczynie. Gleba powinna być wilgotna, ale dosyć przepuszczalna, żeby woda nie zalegała w podłożu, ponieważ może to doprowadzić do zagniwania korzeni. Przed wysadzeniem drzewek do gruntu, ziemię należy dokładnie oczyścić, odchwaścić i spulchnić. Glebę piaszczystą i jałową trzeba wzbogacić dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Grusze najlepiej jest sadzić na wiosnę lub późną jesienią. Warto obok siebie posadzić kilka odmian gruszy, które są dla siebie zapylaczami – mamy wtedy gwarancję obfitego owocowania. W przydomowych ogrodach i sadach przeważnie sadzi się 'Klapsę' w formie szczepionej na podkładce z gruszy kaukaskiej, rzadziej na podkładce z pigwy (ponieważ gorzej się zrasta i wymaga dodatkowego pośrednika). Owoce gruszy 'Faworytki' dojrzewają do połowy do końca sierpnia (niekiedy zbiera się je jeszcze na początku września). W uprawie towarowej można przechowywać je w warunkach chłodniczych nawet przez 10 tygodni.

Zabiegi pielęgnacyjne

Grusza 'Faworytka' jest w pełni mrozoodporna, bardziej wrażliwe na mróz są jedynie młode egzemplarze, które warto w pierwszych latach uprawy zabezpieczać na zimę.

'Klapsa' może być atakowana przez choroby grzybowe. Do najgroźniejszych z nich należy parch gruszy. Objawami tej choroby są ciemne plamy, które pojawiają się na liściach i owocach, z czasem plamy stają się coraz większe, potem się ze sobą zlewają. Pędy, na których pojawiły się porażone liście i owoce, należy usunąć i spalić, a drzewo trzeba opryskać odpowiednim środkiem ochrony roślin. Inne choroby gruszy to np.: rdza gruszy, zaraza ogniowa. Do szkodników gruszy zalicza się np.: miodówka gruszowa, paciornica gruszowianka, podskórnik gruszowy, wzdymacz gruszowy.

Grusza 'Faworytka' wymaga regularnego nawożenia w czasie sezonu wegetacyjnego. Na wiosnę drzewa nawozimy mineralnymi wieloskładnikowymi nawozami zasobnymi w azot. Latem i jesienią stosujemy nawozy bogate w potas i fosfor. Przed posadzeniem roślin warto wzbogacić glebę nawozami organicznymi – dobrze rozłożonym kompostem lub obornikiem. Warto pamiętać, aby nawozy rozsiewać wokół korony drzewa, a nie przy samym pniu, ponieważ grusze mają rozłożysty system korzeniowy.

Grusza 'Klapsa' wymaga corocznego przycinania. Pierwsze cięcie wykonujemy już w pierwszym roku po posadzeniu – ma ono na celu uformowanie korony na pożądanej wysokości (wszystkie pędy rosnące poniżej korony należy wyciąć). Skracamy też wszystkie gałęzie, aby pobudzić drzewo do wytwarzania nowych pędów. Nowo wyrastające pędy warto przyginać, co umożliwi równomierne docieranie światła do wszystkich gałęzi, zapobiegnie łamaniu się pędów obciążonych owocami i korzystnie wpłynie na bardziej obfite owocowanie. W kolejnych latach uprawy grusze 'Faworytki' przycinamy pod koniec zimy. Wycinamy wtedy pędy stare, połamane, nadmierne zagęszczające koronę, krzyżujące się.

Latem warto usunąć część zawiązków owoców, co wpłynie na wielkość gruszek.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...