Dekoracyjne rośliny o jadalnych owocach

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ogrodzie posadzić rośliny piękne i pożyteczne. Wystarczy dobrać dekoracyjne gatunki drzew i krzewów, które mają smaczne i zdrowe owoce. Wiele roślin ma ładne liście, które przebarwiają się na jesieni i pięknie kwitną na wiosnę, a ponadto obficie owocują. Owoce pozyskane z własnego ogródka są zdrowe i ekologiczne – idealnie nadają się na przetwory, soki i nalewki. Zapraszam na spacer po pięknym i "smacznym" ogrodzie.

AKTINIDIA

Aktinidia czyli "polskie kiwi" to pnącze, które daje bardzo smaczne, bogate w witaminę C owoce. W naszych warunkach klimatycznych najlepiej sprawdzą się różne odmiany aktinidii ostrolistnej np. 'Geneva' (odmiana żeńska, owoce średniej wielkości, ozdobione rumieńcem, dojrzewają we wrzesniu i październiku); 'Issai' (samopylna odmiana obupłciowa, zielone owoce dojrzewają w połowie października); 'Jumbo' (odmiana żeńska o dużych, zielonożółtych owocach, dojrzewających w pierwszej połowie października); 'Ken's Red' (odmiana żeńska o zielono-puprurowych owocach, które dojrzewają od połowy września do połowy października); 'Weiki' (odmiana żeńska o zielonych owocach z czerwonym rumieńcem, które dojrzewają w listopadzie).

ARONIA CZARNOOWOCOWA

Aronia czarnoowocowa to rozłożysty krzew, który dorasta do około 2 m wysokosci. Ma błyszczące liście, które pięknie przebarwiają się na jesieni na żółto, pomarańczowo i czerwono. Wiosną ozdobą krzewu są białe kwiaty zebrane w baldachogrona. Owoce aronii to czarne, kuliste jagody o średnicy około 1 cm, pokryte szarym nalotem i zebrane w baldachogrona. Owoce aronii są cierpkie w smaku i niezbyt soczyste, więc nadają się głównie jako dodatek do przetworów z innych owoców (nadają im wyrazisty kolor i poprawiają smak). Aronia to źródło antocyjanów, które działają przeciwnowotworowo.

BORÓWKA BRUSZNICA

Borówka brusznica odmiana 'Koralle' to niska, zimozielona krzewinka, która dorasta do około 20-30 cm wysokości. Rozrasta się dość szeroko dzięki podziemnym rozłogom. Ma drobne zielone liście, które są skórzaste i błyszczące. Kwitnie na różowo. Owoce borówki brusznicy to zebrane w grona średniej wielkości błyszczące jagody, które dojrzewają nierównomiernie od początku sierpnia do połowy października. Początkowo owoce są kremowobiałe, jednak z czasem stają się jaskrawoczerwone. Owoce te zawierają bardzo dużo witaminy C, a także prowitaminę A, magnez oraz antyoksydanty. Borówki mają działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

CYTRYNIEC CHIŃSKI

Cytryniec chiński to pnącze, które może dorastać do około 10 m wysokości (rośnie około 1 m rocznie). Ma wijące się, giętkie pędy i dekoracyjne liście: zielone z czerwonymi ogonkami. Owoce tego pnącza to jaskrawoczerwone jagody o średnicy około 6-8 cm, zebrane w grona długości 10 cm. Dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Owoce te (a także liście i kora) zawierają schizandrynę, która ma działanie tonizująco-wzmacniające oraz witaminę E i wiele cennych mikroelementów. Jagody cytryńca można suszyć i parzyć z nich zdrowotną "herbatkę".

CZEREMCHA POSPOLITA

Czeremcha pospolita odmiana 'Colorata' ma bardzo dekoracyjne liście: młode są czerwonobrązowe, starsze stają się brunatnozielone. Czeremcha dorasta do około 10 m wysokości i może osiągać około 8 m szerokości. Odmiana ta ma bardzo ozdobne, ciemnoróżowe, pachnące kwiaty, które pojawiają się w maju i zebrane są w grona. Owoce czeremchy to czarne, kuliste, błyszczące pestkowce zebrane w grona. Mają słodko-gorzki smak i można z nich robić soki i nalewki, a także suszyć. Owoce czeremchy wykorzystywane są w medycynie naturalnej, ponieważ wykazują właściwości m. in. bakteriobójcze, odkażające, moczopędne.

DEREŃ

Dereń jadalny to duży, rozłożysty krzew o zaokrąglonej koronie, który może osiagać od 4 do 7 m wysokości. Kwitnie na żółto jeszcze przed pojawieniem się liści (marzec-kwiecień). Owoce derenia jadalnego zaczynają dojrzewać w sierpniu. Są czerwone i eliptyczne, w smaku dość kwaśne i cierpkie. Idealnie nadają się na przetwory: nalewki, soki, wina, konfitury, jako składnik marynat oraz do suszenia. Jadalne są także owoce derenia kousa, które mają różowoczerwony kolor i kształtem przypominają maliny lub małe truskawki.

JAGODA KAMCZACKA

Jagoda kamczacka to niezbyt wysoki krzew o zwartym pokroju i wzniesionych pędach. Dorasta do około 1,5 wyskości i osiąga około 1,5 średnicy. Ma ciemnozielone, wąskie liście o eliptycznym kształcie, które są ozdobą krzewu aż do października. Krzew ten zakwita na początku kwietnia i ma biało-żółte kwiaty. Jagoda kamczacka ma duże, cylindryczne, wydłużone jagody o granatowej barwie z niebieskim nalotem. Jagody te są bardzo smaczne, soczyste, słodko-kwaśne (w smaku przypominają borówki lub leśne jagody). Zawierają bardzo dużo witaminy A i C oraz wiele cennych pierwiwastków (np. jod, miedź, żelazo). Owoce jagody kamczackiej dojrzewają już pod koniec maja. Jeśli nie zbierzemy ich z krzewu – opadną po około tygodniu.

JARZĄB POSPOLITY

Jarząb pospolity to drzewo posiadające owalną (potem kulistą) koronę, które może dorastać do około 10-15 m wysokości i około 4-6 m szerokości. Pierzaste, zielone liście na jesieni przebarwiają się na kolor żółty lub pomarńczowy. Jarząb kwitnie na przełomie maja i czerwca, a białokremowe kwiaty zebrane są w płaskie baldachogrona. Dekoracyjne owoce dojrzewają od sierpnia do października. Są jaskrawoczerwone, bardzo liczne i zebrane w baldachogrona. Owoce odmian jadalnych nie mają charakterystycznej goryczki (inne zbiera się po przymrozkach) i można z nich robić dżemy, marmolady, musy, soki, nalewki (słynny jarzębiak). Owoce jarzębiny zawierają wiele witamin (A, C, E, K, P), a karotenu mają więcej niż marchwka.

 

KASZTAN JADALNY

Kasztan jadalny to rozłożyste, wysokie drzewo, które może osiągać około 25-35 m wysokości. Drzewo to ma gęstą koronę o zaokrąglonym kształcie oraz ozdobne liście: sztywne, lancetowane, z silnie ząbkowanym brzegiem. Dekoracyjne są także okrywy owoców – zielone i kolczaste. W najeżonych kolcami okrywach ukryte są brązowe owoce zwane "kasztanami". Owoce kasztana jadalnego dojrzewają w październiku. Można je piec i gotować, a także suszyć i mielić na mąkę kasztanową. Kasztany mają bardzo dużo skrobii, są także bogate w także białka, tłuszcze i łatwoprzyswajalne cukry. Co ciekawe kasztany nie zawierają sodu.

MAHONIA POSPOLITA

Mahonia pospolita to zimozielony krzew, który może osiągać około 1 m wysokości i około 1 m średnicy. Może być ozdobą ogrodu przez cały rok, ponieważ liście nie opadają na zimę. Liście mahonii są bardzo dekoracyjne: ciemnozielone, błyszczące, grube i kłujące. Na przełomie kwietnia i maja pojawiają sią piękne żółte kwiaty zebrane w wyprostowane grona. Roślina pięknie wygąda także jesienią, kiedy dojrzewają owoce – kuliste, granatowe jagody pokryte niebieskawym nalotem. Owoce mahonii są dość kwaśne. Można z nich robić wino, a także dodawać do konfitur z innych owoców (dobrze komponują się np. z gruszkami i jabłkami). Owoce mahonii to również przysmak ptaków.

MORWA BIAŁA

Morwa biała odmiana 'Pendula' to nieduże drzewo o gęstej, parasolowatej koronie i pędach dekoracyjnie zwisających aż do ziemi. Korona osiaga średnicę około 3 m. Morwa ma duże sercowate liście koloru jasnozielonego. Owoce morwy przypomianją nieco jeżyny i są bardzo słodkie (wręcz mdłe), ponieważ zawiarają bardzo dużo cukru (ponad 20%). Można z nich robić przetwory, a także dodawać do ciast i deserów. Owoce morwy mają wiele witamin (A, z grupy B, C, E), a także kwas foliowy i żelazo.

PIGWA POSPOLITA

Owoce pigwy pospolitej są kwaśne i bardzo aromatyczne, dojrzewają w połowie września. Zawierają bardzo dużo pektyn, dlatego idealnie nadają się na przetwory: konfitury, dżemy, a także na soki, syropy, nalewki, kompoty. Można dodawać je również do przetworów z innych owoców np. jabłek. Owoce odmiany 'Bereczki' są duże, wydłużone, cytrynowożółte i kształtem przypomnają gruszki. Krzewy tej odmiany dorastają do 3 m wysokości, mają ciemnozielone, skórzaste liście oraz duże, białe kwiaty. Natomiast owoce odmiany 'Lescovacka' kształtem przypomianją jabłka, są duże i żółte, początkowo pokryte filcowatym nalotem. Rosną na gęstych krzewach o ciemnozielonych liściach, a kwitną w czerwcu na bladoróżowo.

PIGWOWIEC

Pigwowiec to niski krzew (1-2 m wysokości) o bardzo dekoracyjnych, ceglastoczerwonych kwiatach i ozdobnych, jadalnych owocach, które swym kształtem przypominają jabłka. Owoce pigwowca japońskiego są żółte, płaskokuliste i idealnie nadają się na przetwory, nalewki oraz do suszenia. Można je także dodawać do herbaty zamiast cytryny. Owoce pigwowca okazałego są dość duże (8 cm średnicy), zielone i bardzo twarde (miękną po przemrożeniu). Nadają się na konfitury i nalewki. Owoce pigwowca pośredniego są kuliste, wydłużone i także mają kolor żółty. Zawierają bardzo dużo pektyn, więc są idealne na przetwory. Ponadto krzew ten pięknie kwitnie w kwietniu i maju: na na biało, różowo lub czerwono.

ROKITNIK POSPOLITY

Rokitnik pospolity to wolnorosnący krzew lub niezbyt wysokie drzewo (może osiągać około 6 m wysokości), o pędach pokrytych cierniami. Ma wąskie, wydłużone liście barwy srebrzystoszarej. Do ogrodu szczególnie polecam żeńską odmianę 'Askola' , która owocuje wyjątkowo obficie. Owoce rokitnika są bardzo dekoracyjne: pomarańczowe, błyszczące i wydłużone, gęsto osadzone na pędach. Owalne pestkowce dojrzewają pod koniec października i bardzo długo pozostają na krzewie. Owoce rokitnika zawierają bardzo dużo witaminy C (oraz innych witamin), są soczyste i aromatyczne. W smaku są dość cierpkie i kwaśne, jednak stają się słodkie po przemarznięciu.

RÓŻA POMARSZCZONA

Róża pomarszczona to krzew osiągający wysokość około 60-80 cm. Ma grube, szarozielone pędy, które gęsto pokryte są kolcami. Błyszczace liście początkowo są jasnozielone, z czasem przybierają barwę ciemnej zieleni, stają się szorstkie i pomarszczone. Róża ta kwitnie bardzo obficie i powtarza kwitnienie. Pojedyncze, jasnoróżowe kwiaty mają około 6-8 cm średnicy i delikatnie pachną. Owoce róży pomarszczonej są duże, czerwonopomarańczowe, kuliste i lekko spłaszczone. Bardzo długo utrzymują się na krzewach, stanowią pożywienie dla ptaków. Owoce te to prawdziwa bomba witaminowa: zawierają bardzo dużo łatwoprzyswajalnej witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawierają kwias foliowy, garbniki i karotenoidy. Można z nich robić różne przetwory i nalewki, a z płatków róży – konfitury.

ŚLIWA TARNINA

Śliwa tarnina to bardzo gęsty, ciernisty krzew, który dzięki odrostom korzeniowym tworzy zarośla. Może dorastać do około 3 m wysokości. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja, a białe kwiaty pojawiają się jeszcze przed rozwojem liści. Krzew ten pięknie prezentuje się w ogrodach typu naturalistycznego. Owoce tarniny są kuliste, czarnosine, pokryte niebieskawym nalotem. Osiągają średnicę około 1,5 cm, bardzo długo utrzymują się na krzewach. W smaku są cierpkie i lekko gorzkie, jednak po przemrożeniu można z nich robić nalewki i różne przetwory.

ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA

Żurawina wielkoowocowa to niska (10-20 cm wysokości), płożąca krzewinka, która ma długie, cienkie pędy i dość szybko się rozrasta. Ma drobne, zimozielone liście i niewielkie, różowe kwiaty, które pojawiają się w sierpniu. Krzewinka ta najpiękniej wygląda, kiedy dojrzewają owoce: od połowy września do pierwszych przymrozków. Owoce mają postać gruszkowatych średniej wielkości jagód, które są błyszczące i mogą mieć barwę od czerwonej do czarnoczerwonej. Żurawiny są bardzo kwaśne i zawierają mnóstwo witamin (A, z grupy B, C, PP) oraz związki, które zwalczają bakterie w drogach moczowych. Owoce nadają się do sporządzania soków, syropów, przecierów i galaretek. Można je także suszyć.

zobacz produkty

polecamy
Wczytywanie rekomendacji...