Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Choinka cięta czy w doniczce?

Zwyczaj ozdabiania bożonarodzeniowego drzewka znany był już w XVI wieku we Francji (Alzacja). Stamtąd trafił do protestanckich Niemiec, a następnie na przełomie XVIII i XIX wieku – do Europy Środkowo-Wschodniej, w tym do Polski. Choinka to najbardziej rozpoznawalny i najpopularniejszy symbol Bożego Narodzenia. Symbolizuje życie, płodność, nieśmiertelność i trwałość. Żywe drzewko, wydzielające żywiczny zapach, wprowadza do domu niepowtarzalną, świąteczną atmosferę. Co roku jednak stoimy przed dylematem: wybrać choinkę ciętą czy w doniczce?

CHOINKA CIĘTA

Decydując się na choinkę ciętą trzeba zwrócić uwagę na to, aby drzewko pochodziło ze specjalnej hodowli albo z legalnej wycinki (np. w czasie przerzedzania lasu lub usuwania niepotrzebnych drzew pod słupami wysokiego napięcia). Sprzedawcy w punktach sprzedaży choinek powinni mieć stosowne dokumenty potwierdzające pochodzenie choinek. Nie kupujmy drzewek z nielegalnego źródła, ani nie wycinajmy choinek z lasu na własną rękę – nie tylko grozi to wysokim mandatem, ale także przyczynia się do dewastacji lasów. Aby choinka była piękną ozdobą naszego mieszkania i długo stała, należy wybrać drzewko świeżo ścięte o intensywnie zielonych, błyszczących igłach. Gałązki powinny być elastyczne i zachowywać kształt nawet po lekkim odgięciu – to znak, że w roślinie krążą jeszcze soki, więc jest dość świeża. Choinka powinna mieć ładny, regularny kształt oraz gęsto rozmieszczone, sztywne gałęzie. Nie kupujmy drzewek o nadłamanych gałązkach, zrudziałych igłach, wydłużonych pędach i zbyt długim, nieestetycznym wierzchołku. Na choinki cięte najbardziej nadają się świerk pospolity (niedrogi i wydziela bardzo ładny zapach), świerk kłujący (inaczej srebrny, ma srebrzysto-niebieskie lub niebieskozielone igły), świerk serbski (o łukowato wygiętych bocznych gałązkach), jodła kaukaska (najbardziej trwała, ma ciemnozielone igły i gęsty, regularny pokrój).

JAK PRZEDŁUŻYĆ TRWAŁOŚĆ CHOINKI CIĘTEJ

Przed wstawieniem świeżo zakupionej choinki do domu, trzeba ją zahartować. W tym celu na około jeden dzień należy ją umieścić w chłodnym pomieszczeniu, gdzie będzie panowała temperatura około 10°C (np. w piwnicy, garażu czy na werandzie). Po tym czasie można przenieść drzewko w miejsce docelowe i ustawić je z daleka od źródeł ciepła (grzejniki, piecyki, kominki). Aby choinka stała jak najdłużej, temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 20°C. W mieszkaniach ciepłych, w których jest dość suche powietrze, najszybciej będą opadać igły świerka pospolitego i świerka kłującego. Najbardziej odporna na zbyt wysoką temperaturę i zbyt suche powietrze jest jodła kaukaska.

Drzewko można przyciąć o około 2-3 cm (w razie konieczności wyrównajmy powierzchnię cięcia), a następnie należy umieścić je w specjalnych stojaku. Stojak wypełniamy wodą o temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, aby regularnie podlewać drzewko. Ciętą choinkę można też umieścić w pojemniku z wilgotnym piaskiem, a bardzo duże egzemplarze warto przymocować np. do sufitu, żeby się nie przewróciły.

Aby przedłużyć trwałość choinki, należy dobrać odpowiednie ozdoby choinkowe. Standardowe lampki choinkowe z reguły wydzielają bardzo dużo ciepła, co może dodatkowo przyspieszać opadanie igieł. Warto więc na choince zawiesić światełka LED, które się nie nagrzewają. Ilość ozdób choinkowych trzeba dostosować do wielkości drzewka i grubości gałązek – zbyt wiotkie pędy mogą się nieestetycznie powyginać, lub nawet połamać

POPULARNE GATUNKI NA CIĘTĄ CHOINKĘ

Świerk pospolity

Najpopularniejszymbożonarodzeniowymdrzewkiem jestświerk pospolity (Piceaabies), który pięknie pachnie i tworzy prawdziwe świąteczną atmosferę. Ma ciemnozielone, sztywne, krótkie i kłujące igły. Niestety jego igły opadają dosyć szybko, więc najlepiej kupować drzewko tuż przed Świętami. Świerk pospolity w naturze tworzy szerokie korony o regularnym, stożkowatym kształcie. Drzewo to w środowisku naturalnym może osiągać nawet 60 m wysokości, jednak przeważnie nie przekracza 40 m.

 

Świerk kłujący

Popularny jest takżeświerk kłujący (Piceapungens) inaczej zwany świerkiem srebrnym. Drzewko to ma sztywne i silnie kłujące igły, które pokryte są woskiem. W zależności od odmiany igły świerka kłującego mogą mieć odcień srebrzysto-niebieski (np. ‘Argentea’) lub niebieskozielony (np. ‘Glauca’). Świerk serbski wywodzi się z Gór Skalistych z Ameryki Północnej.

 

Świerk serbski

Wąski, strzelisty pokrój ma świerk serbski (Piceaomorica ). Jest to najwęższy ze wszystkich świerków. Za to jego igły są najmniej kłujące. Drzewko to ma ciekawy kształt: gałęzie boczne są łukowato wygięte i mają podniesione wierzchołki. Gałęzie przewieszone są charakterystyczne dla starszych egzemplarzy.

 

Jodła kaukaska

Równie popularna co świerk jest jodła kaukaska (Abiesnordmandiana), inaczej zwana jodłą normandzką. Jej środowiskiem naturalnym są góry Kaukazu oraz północno-zachodnia Turcja. Plantacje hodowlane tego gatunku znajdują się głównie w Kanadzie oraz w krajach skandynawskich, ponieważ panują tam odpowiednie warunki klimatyczne. Jodły kaukaskie preferują dużą wilgotność powietrza, nie tolerują za to mrozów i wysokich temperatur w okresie letnim. Nasz klimat nie sprzyja uprawie jodeł kaukaskich na dużą skalę. Cięte drzewka sprowadzane są do Polski głównie z Danii. Jodła kaukaska ma długie, szerokie, ciemnozielone igły oraz gęsty i regularny pokrój. Drzewko to jest najbardziej wytrzymałe ze wszystkich bożonarodzeniowych drzewek. Jej igły zasychają i nie opadają, w związku z tym może stanowić ozdobę przez wiele tygodni. Jednak w porównaniu ze świerkami, jest to roślina dość droga: za egzemplarze wysokie na ok. 150 cm zapłacimy ok. 100zł i więcej. Do świątecznych stroików warto wykorzystać bardzo dekoracyjne szyszki jodły kaukaskiej.

CHOINKA W DONICZCE – WADY I ZALETY

Panuje przekonanie, że drzewka sprzedawane w doniczkach są bardziej ekologiczne niż choinki cięte, ponieważ po Świętach (a w zasadzie na wiosnę) będzie je można wysadzić do gruntu i staną się ozdobą naszego ogrodu czy działki. Jest to możliwe tylko pod warunkiem, że choinka taka od początku była uprawiana w pojemniku i została odpowiednio zahartowana zarówno przed wstawieniem do mieszkania, jak i po okresie świątecznym (kiedy umieszczamy ją w chłodniejszym miejscu, gdzie przebywa aż do wiosny).

Drzewko w doniczce nie może stać w domu zbyt długo, ponieważ zostanie wtedy zaburzony zimowy stan spoczynku i ruszą procesy wegetacyjne – taką roślinę będzie można wysadzić do gruntu dopiero późną wiosną, kiedy miną już groźby przygruntowych przymrozków (druga połowa maja). W przeciwnym razie „choinka” będzie narażona na przemarznięcie.

Drzewka uprawiane w pojemniku można kupić w dobrych sklepach ogrodniczych. Lepiej nie zaopatrywać się w nie w punktach sprzedaży choinek, ponieważ przeważnie sprzedaje się tam rośliny, które były uprawiane w gruncie, a przed Świętami zostały wykopane i umieszczone w pojemnikach. Po wykopaniu iglaków z ziemi ich korzenie są bardzo mocno przycinanie, co uniemożliwia ich ponowną uprawę w gruncie – roślina pozbawiona korzeni usycha i po pewnym czasie nadaje się tylko do wyrzucenia.

Choinki sprzedawane w doniczkach są z reguły droższe niż drzewka cięte. Można zapłacić więcej, jeśli mamy pewność, że drzewka były prawidłowo uprawiane i jest szansa, że przyjmą się w gruncie. Jednak jeśli pojawiają się wątpliwości co do jakości roślin – lepiej nie przepłacać i kupić choinkę ciętą ze specjalnej hodowli. Po Świętach będzie można ją oddać (często za darmo) w specjalnym punkcie zbioru odpadów selektywnych, a potem zostanie przerobiona na kompost.

CHOINKA W DONICZCE – WYBÓR, PIELĘGNACJA

Na choinkę w doniczce nadają się takie gatunki, które będą prezentować się ładnie zarówno w domu w czasie Świąt, jak i potem w ogrodzie. Najlepiej wybrać świerk serbski oraz świerk kłujący – mają ładny pokrój i dobrze będą wyglądać jako ozdoba domu oraz w ogrodzie. Świerk pospolity nadaje się bardziej na choinkę ciętą. Jednym z piękniejszych drzewek bożonarodzeniowych jest także jodła kaukaska, jednak gatunek ten może być uprawiany tylko w cieplejszych rejonach naszego kraju – np. na wschodzie przemarza. Na choinki w doniczce lepiej wybierać mniejsze egzemplarze, które mają większe szanse na to, aby przyjąć się w gruncie. Kupionych w doniczce drzewek nie przesadzamy.

Drzewko uprawiane w doniczce na dworze najlepiej kupić około dwa tygodnie przed Świętami. Na kilka dni należy je umieścić w pomieszczeniu, gdzie panuje temperatura około 5°C, a następnie przenosimy drzewko na kilka dni w miejsce, gdzie jest około 10°C. Po tym czasie możemy już wnieść choinkę do mieszkania. W domu nie może być zbyt ciepło – optymalna temperatura to około 20°C. Drzewko ustawiamy z daleka od wszelkich źródeł ciepła. Nie możemy dopuścić do przesuszenia podłoża w doniczce, a do podlewania używajmy odstanej wody o temperaturze pokojowej. Choinkę warto też zraszać co jakiś czas.

Aby roślina w doniczce zbyt wcześnie nie weszła w okres wegetacyjny, nie trzymajmy jej w domu dłużej niż 7-10 dni. Trzymana zbyt długo w ciepłym pomieszczeniu zacznie wypuszczać nowe pędy i trzeba ją będzie przechować w domu aż do późnej wiosny.

Po Świętach drzewko w doniczce (które nie ruszyło z wegetacją) należy ponownie zahartować, aby przygotować je do zimniejszych warunków. W tym celu umieszczamy je na kilka dni w coraz chłodniejszym miejscu – początkowo w pomieszczeniu gdzie jest około 10°C, potem wystarczy 5°C. Roślinę do gruntu wysadzamy wczesną wiosną.