Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Bananowce na werandzie

Bananowce to rośliny, które w naturze spotkać można w rejonie klimatów tropikalnych. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyhodować drzewko bananowe w domu. Należy mu tylko zapewnić odpowiednie warunki: jasne stanowisko i dużą wilgotność powietrza.

POCHODZENIE I WYSTĘPOWANIE

Bananowiec (Musa) to roślina wieloletnia, która pochodzi z południowo-wschodniej części Azji. Drzewka bananowe spotkać można jednak również w rejonach klimatu międzyzwrotnikowego (oprócz Azji także w Afryce i Australii oraz w Ameryce Południowej i Środkowej). Można je także uprawiać w domu jako rośliny doniczkowe. W tym celu zostały specjalnie wyhodowane odmiany karłowe. Odmiany te mają dekoracyjne liście i mogą dorastać do około 2 m wysokości, potrzebują jednak dość dużo przestrzeni i odpowiedniej pielęgnacji. Czasem udaje się doprowadzić do zawiązania owoców, nie jest to jednak łatwe. Obecnie znanych jest około 80 gatunków bananowców, wiele z nich dostarcza smacznych i pożywnych owoców, które eksportowane są na cały świat. Owoce bananowca są bardzo pożywne i szybko zaspokajają głód. Dostarczają też wielu cennych witamin oraz mikro- i makroelementów (np. są źródłem potasu i łatwo przyswajalnych cukrów). Największymi producentami i eksporterami bananów są Indie, Brazylia, Ekwador, Chiny, Filipiny, Kostaryka, Izrael oraz Kolumbia.

WYGLĄD

Bananowce wyglądają jak drzewa, jednak rośliny te nie posiadają pnia. Pień pozorny tworzą liście wraz z ogonkami liściowymi. Liście szczelnie pokrywają łodygę, tworząc na szczycie charakterystyczny pióropusz. Liście bananowców są jasnozielone, duże (nawet kilkumetrowe) i podłużne. W wielu miejscach na świecie młode liście bananowców używane są zamiast talerzy. W warunkach naturalnych drzewka bananowe mogą osiągać nawet 10 m wysokości. Grzebieniaste kwiaty bananowców zebrane są w duże, zwisające kwiatostany, które wyrastają wprost z pnia pozornego. Kwiaty zapylane są przez nietoperze i ptaki. Bananowce rosną w klimacie, gdzie sezon wegetacyjny trwa niemal cały rok i bardzo często można zaobserwować kwitnące kwiaty tuż obok dojrzewających owoców. Owoce bananowców – banany – są podłużne, pokryte skórką i zawierają twarde nasiona. W zależności od gatunku mogą być bardzo małe (mniejsze niż 10 cm długości) lub całkiem duże (30 cm długości i więcej). Owocostany są bardzo duże i mogą osiągać nawet 2-3 m wielkości. Niektóre banany nadają się do bezpośredniego spożycia, inne dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu. Jeszcze inne stosuje się jako paszę dla zwierząt. Banany można także przetwarzać na mączkę bananową, soki i napoje, robi się z nich także alkohol. Skórki bananów przeważnie mają kolor żółty, zdarzają się jednak gatunki i odmiany o skórce zielonej, a nawet ciemnoczerwonej. W smaku owoce bananowców są mączyste, a gatunki uprawiane w celach spożywczych nie zwierają nasion.

UPRAWA W WARUNKACH NATURALNYCH

Bananowce rosną w strefie klimatów tropikalnych, gdzie przez niemal cały rok jest bardzo gorąco i wilgotno. Rośliny te wymagają gleb piaszczysto-gliniastych i stale wilgotnego podłoża. Powinny rosnąć w miejscach osłoniętych od silnych wiatrów, ponieważ mają bardzo kruche liście i słabe łodygi (rośliny te nie posiadają pni). Banany przeznaczone na eksport zbiera się wtedy, kiedy są jeszcze niedojrzałe. W niskiej temperaturze (13 stopni Celsjusza) można je transportować nawet przez około miesiąc. Kiedy owoce dotrą już do miejsca swojego przeznaczenia, umieszcza się je w dojrzewalni. Dojrzewają w temperaturze około 17 stopni Celsjusza pod wpływem etylenu. Gaz ten (stosowany w niskim stężeniu) przyspiesza dojrzewanie bananów i owoce te już po kilku dniach nadają się do sprzedaży. Jeśli jednak kupimy niedojrzałe banany, to aby przyspieszyć ich dojrzewanie, należy położyć je w pobliżu jabłek, które także wydzielają etylen.

UPRAWA W WARUNKACH DOMOWYCH

Bananowiec hodowany w doniczce potrzebuje bardzo dużej ilości światła. Najbardziej odpowiednim miejscem w domu będzie parapet okna południowego. Ideałem byłoby umieszczenie bananowca na dobrze oświetlonej (i ocieplonej) werandzie lub w jasnej oranżerii. Rośliny te lubią także ciepło i dużą wilgotność powietrza – w naturze rosną przecież w strefie klimatów tropikalnych i subtropikalnych. Temperatura zimą nie powinna więc spadać poniżej 15-17 stopni Celsjusza. Bananowce są wrażliwe na przeciągi, więc nie powinny stać w pobliżu okna, kiedy wietrzymy nasze mieszkanie. Latem można donicę z bananowcem wynieść na dwór lub na taras, trzeba jednak uważać na silne wiatry, które mogłyby połamać kruche łodygi. Powinny stać w ciepłym, słonecznym i zacisznym miejscu. Uważajmy też w czasie przenoszenia i przesadzania bananowca, ponieważ jego liście bardzo łatwo ulegają uszkodzeniom. Bananowcom trzeba także zapewnić dużą wilgotność powietrza. Konieczne jest więc częste zraszanie, szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Do zraszania liści należy używać miękkiej, odstanej wody o temperaturze pokojowej. Rośliny te najlepiej rosną w gliniasto-piaszczystym, żyznym i przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie (pH mniej więcej 6). Do podłoża można także dodać nieco torfu.

PIELĘGNACJA W WARUNKACH DOMOWYCH

Bananowca należy posadzić w dość dużej donicy, ponieważ jest to roślina, która bardzo szybko rośnie. Kiedy pojemnik będzie już wyraźnie za mały, drzewko bananowe trzeba przesadzić. Najlepiej zrobić to w okresie wiosennym. Aby zapewnić bananowcom optymalne warunki, należy je często podlewać. Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna, ale należy uważać, aby woda nie zalegała, bo doprowadzi to do zgnicia korzeni. Podlewanie zdecydowanie ograniczamy w okresie jesienno-zimowym, ponieważ bananowiec przechodzi wtedy w stan spoczynku. W związku z tym, że drzewka bananowe rosną bardzo szybko, należy je systematycznie i regularnie nawozić. Bananowce najlepiej zasilać płynnym nawozem dla roślin o ozdobnych liściach. W okresie wegetacji nawozimy je dwa razy w miesiącu, natomiast w czasie spoczynku (jesień-zima) wystarczy zasilać roślinę raz na miesiąc. Bananowce są dość odporne na choroby i szkodniki, jednak czasem mogą być atakowane przez przędziorki. Aby zapobiec ich występowaniu, musimy zapewnić roślinie dużą wilgotność powietrza. Jeśli natomiast na liściach pojawią się plamy i roślina zacznie zamierać, to znak, że bananowiec stoi w miejscu zbyt ciemnym i chłodnym i jest zbyt mocno podlewany. Przenosimy wtedy doniczkę z drzewkiem bananowym do cieplejszego i bardziej widnego miejsca oraz ograniczamy podlewanie. Jeśli zapewnimy bananowcom odpowiednie warunki oraz pielęgnację, po około 4-5 latach od posadzenia rośliny powinny zakwitnąć. Owoce w naszym klimacie zawiązują się rzadko, ale jeśli jednak się pojawią, warto zacząć zasilać bananowca nawozem bogatym w potas i fosfor.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...