Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Aronia

Aronia czarnoowocowa to łatwy w uprawie i mało wymagający krzew owocowy, który idealnie nadaje się do uprawy amatorskiej w przydomowym ogródku czy sadzie. Owoce aronii przeważnie dojrzewają we wrześniu. Raczej nie nadają się do spożycia na surowo, ze względu na wyraźnie wyczuwalną goryczkę. Jednak po przemrożeniu lub po obróbce termicznej mogą stanowić wspaniały dodatek do rozmaitych przetworów. Dzięki zawartości garbników sok z aronii ma bardzo intensywny kolor, więc może być wykorzystywany jako barwnik.

Pochodzenie i występowanie

Aronia czarnoowocowa zwana także aronią czarną (Aronia melanocarpa) to krzew należący do rodziny różowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie w stanie dzikim rośnie na wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych oraz w Kanadzie. Aronia czarnoowocowa w pierwszej połowie XIX wieku została sprowadzona do Rosji, a stamtąd rozprzestrzeniła się na kontynent europejski. Obecnie jest uprawiana w wielu miejscach na świecie, także w Polsce – głównie na plantacjach. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim owocom o niemal czarnej barwie, które idealnie nadają się na przetwory. Owoce aronii spożywane na surowo są dość cierpkie w smaku, jednak po przemrożeniu lub po obróbce termicznej mogą stanowić wspaniały dodatek do dżemów, powideł, konfitur, win, nalewek, soków, przecierów, koncentratów. Dzięki dużej zawartości garbników sok z owoców aronii wykorzystywany jest także jako barwnik. Ponadto owoce zawierają wiele cennych składników i witam, wykazują więc korzystny wpływ na nasze zdrowie. Aronię czarnoowocową z powodzeniem można uprawiać w przydomowym ogródku czy sadzie. 

Wygląd

 Krzewy aronii czarnoowocowej mogą dorastać do około 2-3 m wysokości. Liście są sezonowe, ciemnozielone, długości do około 6 cm. Najpiękniej wyglądają na jesieni, kiedy przebarwiają się na barwę pomarańczową lub czerwoną. Dlatego też krzewy aronii mogą być wykorzystywane jako rośliny ozdobne.

Aronia czarnoowocowa przeważnie kwitnie w maju przez około dwa tygodnie. Drobne kwiaty zebrane są w baldachogrona po około 20-30 sztuk. Mają barwę białą z delikatnie różowym odcieniem. Aronia to roślina samopylna.

Owoce aronii czarnoowocowej mają postać małych (do 10 mm średnicy), kulistych lub lekko wydłużonych jagód barwy ciemnogranatowej lub ciemnofioletowej, prawie czarnej. Pokryte są delikatnym, woskowym nalotem, mogą być delikatnie połyskujące. Jagody dojrzewają pod koniec sierpnia i we wrześniu, są jadalne, a ich jest miąższ aromatyczny, słodko-cierpki. Owoce aronii czarnoowocowej raczej nie nadają się do spożycia na surowo, ze względu na wyraźnie wyczuwalną goryczkę. Jednak po przemrożeniu lub po obróbce termicznej mogą stanowić wspaniały dodatek do rozmaitych przetworów. 

 

 

Warunki uprawy

 Aronia czarnoowocowa najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, jednak poradzi sobie także w miejscach półcienistych.

Krzewy aronii wymagają podłoża żyznego, próchniczego, zasobnego w składniki odżywcze i przepuszczalnego. Odczyn gleby powinien być obojętny lub lekko kwaśny. Roślina ta ma dość płytki system korzeniowy, dlatego jest dość wrażliwa na suszę – trzeba zadbać o to, aby podłoże było stale lekko wilgotne. Duża wilgotność podłoża jest konieczna szczególnie w czasie dojrzewania owoców. Aronii czarnoowocowej nie powinno się sadzić ani na terenach podmokłych, bagiennych, ani w podłożu jałowym, piaszczystym, kamienistym.

Krzewy aronii najlepiej sadzić jest późną jesienią (październik/listopad). Można je także sadzić na wiosnę, ale wtedy trzeba pamiętać o obfitym podlewaniu, aby nie dopuścić do przesuszenia nowo posadzonej rośliny. Przed sadzeniem stanowisko należy dokładnie odchwaścić, oczyścić i wzbogacić dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Krzewy sadzimy w rozstawie co 1,5-2 m, a jeśli zamierzamy posadzić ich więcej, to odstęp pomiędzy rzędami powinien wynosić około 3 m (aronie nie mogą być posadzone zbyt gęsto). Sadzonki sadzimy o kilka centymetrów głębiej, niż rosły do tej pory. Świeżo posadzone rośliny obficie podlewamy i ściółkujemy drobno mieloną korą lub trocinami. Do sadzenia najlepiej wybierać krzewy z tzw. gołym korzeniem (kopane z gruntu).

Aronia czarnoowocowa przeważnie zaczyna owocować już w pierwszym roku po posadzeniu, jednak na obfite owocowanie możemy liczyć od 2 lub 3 roku uprawy. Dojrzałe owoce po zbiorach można przechowywać w warunkach chłodniczych przez około 10-14 dni.

Zabiegi pielęgnacyjne

Aronia czarnoowocowa to roślina w pełni mrozoodporna, wytrzymuje spadki temperatury nawet do minus 35-40 stopni C. Ponadto kwiaty aronii nie są wrażliwe na późnowiosenne przymrozi. Krzew ten nie wymaga okrywania na zimę i może być sadzony nawet w najzimniejszych rejonach naszego kraju. Aronia jest także bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc nie wymaga dodatkowej ochrony chemicznej. Owoce aronii niekiedy mogą być zjadane przez ptaki (głównie szpaki i kwiczoły). Jeśli chcemy ochronić krzewy przed nalotem nieproszonych gości, można przykryć rośliny siatką (podobnie jak w przypadku czereśni).

Aronię czarnoowocową możemy rozmnażać przez odkłady poziome albo odkłady pionowe (za pomocą kopczykowania). Krzewy te czasami rozmnaża się także z sadzonek zielnych albo z nasion (rzadziej).

Świeżo posadzone krzewy aronii czarnoowocowej można przyciąć – pędy skracamy o 1/3 ich długości. Pobudzi to rośliny do wytwarzania nowych przyrostów, a roślina ładnie się zagęści. W kolejnych latach uprawy systematycznie wycinamy starsze pędy, ponieważ aronia obficiej owocuje na pędach młodych. Wycinamy też gałązki połamane, uschnięte, uszkodzone. Regularnie trzeba usuwać także odrosty korzeniowe.

Zastosowanie - kuchnia

Owoce aronii czarnoowocowej raczej nie nadają się do spożycia na surowo, ponieważ zawierają wyraźnie wyczuwalną goryczkę. Można je natomiast mrozić, suszyć, poddawać obróbce termicznej, łączyć z innymi owocami. Aronia to owoc idealny na przetwory – nadaje się na dżemy, konfitury, marmolady, powidła, na soki, wina, nalewki, likiery, koncentraty i galaretki. Owoce aronii, dzięki wysokiej zawartości garbników, mają bardzo ciemną barwę, więc wykorzystane są do barwienia przetworów i płynów (soków, win, nalewek). Sok z aronii zachowuje bardzo intensywny kolor nawet po dużym rozcieńczeniu. Jako barwnik stosowany jest nawet w przemyśle spożywczym (zamiast barwników sztucznych).

Owoce aronii nadają się do mrożenia – zachowują niemal wszystkie cenne składniki odżywcze i witaminy. Podobnie jak suszone – są w pełni wartościowe. Owoce aronii suszymy rozkładając je cienką warstwą w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Z suszonych owoców można sporządzać zdrowotne herbatki i napary.

Zastosowanie – właściwości lecznicze

Surowcem leczniczym są świeże lub suszone owoce, które zawierają wiele cennych witamin (C, z grupy B, E oraz P) oraz składników mineralnych – makro- i mikroelementów: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo miedź, kobalt, jod, mangan, molibden. Owoce aronii ponadto zawierają antocyjany, garbiki, pektyny, sole mineralne. Aronia obniża ciśnienie tętnicze krwi, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, odtruwające i oczyszczające organizm, zwiększa odporność, łagodzi objawy przeziębienia i korzystnie wpływa na problemy trawienne i żołądkowe.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...