Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Alokazja

Alokazja to roślina o bardzo oryginalnych liściach, która może być ciekawą ozdobą naszego mieszkania. Ma bardzo sprecyzowane wymagania uprawowe – w naturze rośnie w tropikach, gdzie jest wilgotno i gorąco – więc podobnych warunków potrzebuje także w uprawie. Alokazja najlepiej rośnie w szklarni, oranżerii czy witrynie okiennej. Jeśli zapewnimy jej optymalne środowisko, odwdzięczy się szybkim wzrostem i pięknym wyglądem.

Pochodzenie i występowanie

Alokazja (Alocasia) to roślina należąca do rodziny obrazkowatych, obecnie znanych jest prawie 80 gatunków tych roślin. W naturze występuje w rejonach klimatów tropikalnych i subtropikalnych – można ją spotkać w Azji, we wschodniej Australii, a także u zachodnich wybrzeży Oceanu Spokojnego. Środowiskiem naturalnym alokazji są tropikalne lasy deszczowe, otwarte bagna położone na terenach nizinnych i w niskich górach. W naszym klimacie alokazje uprawiane są jako ozdobne rośliny doniczkowe. Najpopularniejsze są mieszańce pochodzące od alokazji Sandera (Alokasia sanderiana), która w naturze rośnie na Filipinach i jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Do najczęściej spotykanych w uprawie alokazji należy np. alokazja amazońska (Alokasia amazonica), która jest krzyżówką Alokasia sanderiana z Alokasia longiloba. Nazwa alokazji amazońskiej jest przewrotna, ponieważ roślina ta nie pochodzi z Amazonii, a z Archipelagu Malajskiego.

Polska nazwa alokazji to zakleśń, jest ona jednak bardzo rzadko używana. Po angielsku alokazja to „ucho słonia” („elephant ear”), a po niemiecku – „strzałoliście” ('Pfeilblätter”).

Wygląd

Alokazja amazońska to roślina wieloletnia (czyli bylina), jej główną ozdobą są duże, silnie unerwione liście, które mogą osiągać nawet 40-60 cm długości. Alokazja wytwarza ich kilka. Długoogonkowe liście wyrastają z podziemnego kłącza, są pojedyncze, strzałkowate, ciemnozielone i błyszczące, a blaszka liściowa jest delikatnie pofałdowana. Nerwy mają zdecydowanie jaśniejszą barwę niż powierzchnia liścia, mogą być białe, kremowe lub żółte. Spodnia strona liścia często ma fioletowe zabarwienie. Cała roślina wydziela sok mleczny, który jest trujący. Alokazje w warunkach domowych zakwitają bardzo rzadko. Ich kwiaty są charakterystyczne dla wszystkich roślin z rodziny obrazkowatych: są drobne, zebrane w kolbę otuloną pochwą. Wydzielają przyjemny zapach. Owocem alokazji jest kulista jagoda, wewnątrz której znajdują się nasiona.

Warunki uprawy

Alokazja jest rośliną trudną w uprawie, ponieważ wymaga bardzo specyficznych warunków, zbliżonych do jej naturalnego środowiska czyli tropików. Decydująca jest przede wszystkim duża wilgotność powietrza, o którą trudno w naszych mieszkaniach, szczególnie w okresie zimowym, kiedy panuje sezon grzewczy. Błędy uprawowe mogą prowadzić do zamierania rośliny. Alokazje najlepiej rosną w szklarniach lub oranżeriach utrzymanych w tropikalnym klimacie (ciepłych i wilgotnych), a w domu najlepiej czują się w kuchni i łazience. Trzeba zapewnić im dużo miejsca, ponieważ nie lubią rosnąć w ścisku, w bliskim sąsiedztwie innych roślin.

Alokazja wymaga stanowiska jasnego (ewentualnie półcienistego), ale nie bezpośrednio na słońcu, najlepsze będzie światło rozproszone. Jest to roślina ciepłolubna, latem trzeba zapewnić jej temperaturę około 23-28 stopni C, zimą temperatura powinna wynosić około 18-20 stopni C. W temperaturze niższej niż 16 stopni C liście alokazji zaczynają pokrywać się plamami, a po pewnym czasie roślina zaczyna zamierać. W okresie letnim roślinę można wynieść na balkon lub do ogrodu. Trzeba jej wtedy zapewnić jasne stanowisko (ale nie bezpośrednio na słońcu), miejsce powinno być zaciszne, osłonięte przed silnym wiatrem. Alokazja będzie się dobrze czuła w pobliżu oczka wodnego czy stawu.

Podłoże powinno być żyzne, próchnicze, zasobne w składniki pokarmowe, o odczynie lekko kwaśnym. Najlepiej użyć mieszanki ziemi próchniczej, gruboziarnistego piasku i dobrze przerobionego obornika. Gleba w doniczce musi być przepuszczalna, na dno pojemnika trzeba wysypać warstwę drenażową, która umożliwi swobodny odpływ nadmiaru wody. Alokazja musi mieć podłoże stale wilgotne, ale nie mokre – zbyt duża ilość wody spowoduje zgnicie korzeni. Przesuszenie także prowadzi do zamierania alokazji. Roślinę najlepiej podlewać przez podsiąkanie: zanurzamy doniczkę w pojemniku z wodą, a po około 15 minutach ją wyjmujemy i czekamy aż nadmiar wody wypłynie. Latem alokazję podlewamy częściej, zimą podlewanie ograniczamy.

Alokazja wymaga także dużej wilgotności powietrza. Doniczkę można ustawić na większej podstawce wypełnionej mokrymi kamykami lub keramzytem – parująca woda będzie podnosić wilgotność powietrza wokół rośliny. Ważne aby doniczka nie stykała się bezpośrednio z wodą. Alokazję warto także często spryskiwać, szczególnie w okresie grzewczym, kiedy powietrze w naszych mieszkaniach jest przesuszone.

Do podlewania i zraszania używamy odstanej, miękkiej wody o temperaturze pokojowej.

Zabiegi pielęgnacyjne

Alokazję w okresie wiosenno-letnim nawozimy co około dwa tygodnie. Do nawożenia najlepiej użyć płynnych, mineralnych nawozów wieloskładnikowych. Można także zastosować nawozy organiczne np. gnojowicę. Jesienią i zimą rośliny nie zasilamy.

Alokazja powinna rosnąć w dość dużej doniczce, ponieważ jest to roślina charakteryzująca się silnym wzrostem (szybko rośnie zarówno kłącze, jak i część nadziemna). Młode rośliny przesadzamy co roku na wiosnę, starsze – co około 2-3 lata, ale dopiero wtedy, kiedy korzenie wyraźnie przerosną doniczkę. Starsze i duże egzemplarze alokazji nie wymagają przesadzania, trzeba im za to co roku w okresie wiosennym wymienić wierzchnią warstwę ziemi w doniczce.

Alokazję rozmnaża się przez odrosty korzeniowe albo przez podział kłącza. Odrosty korzeniowe, które powstają u nasady zgrubiałych pędów, odcinamy ostrym nożem i umieszczamy w wilgotnym torfie w temperaturze powyżej 25-28 stopni C (np. pod folią). Rany po cięciu smarujemy węglem drzewnym. Podobnie postępujemy, kiedy chcemy rozmnożyć alokazję przez podział kłącza.

Aby dekoracyjne liście alokazji pięknie się prezentowały, warto systematycznie przecierać je z kurzu miękką, wilgotną szmatką. Nie należy stosować nabłyszczaczy.

Do chorób alokazji zaliczamy: przędziorki, mszyce, wełnowce, tarczniki. Z chorób najczęściej pojawia się plamistość liści, która ma podłoże grzybowe.

Zastosowanie

Alokazja to roślina ozdobna z liści, bardzo kapryśna i trudna w uprawie. Warto pamiętać, że roślina ta wydziela sok mleczny, który jest trujący, więc powinna być uprawiana z dala od dzieci i zwierząt domowych. Alokazja posiada wiele ciekawych odmian:

'Albo Variegata' – odmiana alokazji olbrzymiej o zielonych liściach z białymi przebarwieniami.

'Bambino Arrow' – odmiana o ciemnozielonych liściach z białosrebrzystym unerwieniem.

'Black Velvet' – odmiana karłowa o ciemnozielonych liściach z jasnym unerwieniem.

'Borneo Giant' – odmiana alokazji olbrzymiej, ma bardzo duże liście i osiąga duże rozmiary.

'Kapit' – odmiana o liściach barwy fioletowej.

'Nigra' – odmiana alokazji olbrzymiej o liściach bardzo ciemnych.

'Polly' – ma ciemnozielone liście o falowanych brzegach, liście z białym unerwieniem i obrzeżem.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...