Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Przycinanie roślin na wiosnę

Przycinanie roślin na wiosnę to zabieg potrzebny i konieczny. Prawidłowe cięcie pobudza rośliny do wypuszczania nowych pędów, w związku z czym ładnie się zagęszczają i wypuszczają wiele pączków kwiatowych. Dzięki cięciu możemy odmłodzić stare rośliny i nadać pożądany kształt roślinom świeżo posadzonym. Uwaga: wiosną nie przycinamy roślin kwitnących na tegorocznych pędach.

KIEDY I CZYM PRZYCINAĆ ROŚLINY

Wiosenne cięcie roślin powinno się przeprowadzać w bezdeszczowy dzień, kiedy temperatura wynosi powyżej zera stopni. W kilka dni po cieciu rośliny nie powinny być narażane na przymrozki, dlatego należy śledzić prognozę pogody. Najlepiej przycinać rośliny jeszcze przed pojawieniem się liści. Do cięcia używamy dobrze naostrzonych narzędzi: sekatorów ręcznych, pił ręcznych, pił na wysięgniku, pił elektrycznych i spalinowych. Do przycinania żywopłotów można użyć specjalnych nożyc o długich ostrzach (także nożyc elektrycznych). Kierunek cięcia powinien być ukośny, skierowany od oczka w dół. Zapobiegnie to gromadzeniu się wody w miejscu cięcia, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Powierzchnia cięcia powinna być gładka, nieposzarpana. Młode rośliny przycinamy silniej, co pobudzi je do wypuszczania nowych pędów. Starsze egzemplarze warto co kilka lat odmłodzić.

PRZYCINAMY ŻYWOPŁOT

Żywopłoty formowane mają interesujący, geometryczny kształt. Trzeba jednak pamiętać, że ten rodzaj żywopłotu wymaga systematycznego i regularnego przycinania w ciągu całego okresu wegetacyjnego – począwszy od wiosny. Generalnie żywopłoty skraca się na wiosnę o około 10-20 cm (chyba że chcemy nasz żywopłot odmłodzić, wtedy tniemy silniej). Aby nasz żywopłot był równo przycięty, najlepiej rozciągnąć nad nim linkę i ciąć wzdłuż niej. Bokom żywopłotu nadajemy lekko zaokrąglony kształt. Warto pamiętać, aby boki ciąć lekko na ukos, żeby nasz żywopłot delikatnie rozszerzał się ku dołowi. Do przycinania żywopłotów (zarówno tych z gatunków liściastych, jak i iglastych) należy używać specjalnych nożyc o długich ostrzach. Można także użyć nożyc elektrycznych – szczególnie jeśli mamy w ogrodzie wysoki i długi żywopłot np. z żywotnika zachodniego (popularne thuje). Jeśli chcemy nasz żywopłot odmłodzić i będzie się to wiązało z wycinaniem starych, grubych gałęzi, wtedy najlepiej użyć piły elektrycznej lub spalinowej. Intensywne cięcie najlepiej znoszą: bukszpan, cis, ligustr, tawuła oraz żywotnik.

PRZYCINAMY PNĄCZA

Młode egzemplarze pnączy wieloletnich należy przycinać corocznie na wiosnę, aby pobudzić roślinę do wytwarzania nowych pędów. Dzięki temu pnącze ładnie się zagęści i będzie miało silne, grube pędy główne, które będą stanowiły stabilną podstawę rośliny. Pnącza w kilka lat po posadzeniu przycinamy o około 1/3 długości (można wyciąć nawet połowę pędów). W kolejnych latach pędy tylko delikatnie skracamy, wycinamy też gałązki suche, połamane i przemarznięte oraz te, które nadmiernie zagęszczają roślinę. Warto pamiętać, że róże pnące nie wymagają radykalnego cięcia: wycinamy tylko pędy suche i połamane. Na wiosnę nie przycinamy też glicynii (wisterii) – to roślina, która kwitnie na zeszłorocznych pędach, więc jeśli przytniemy ją wiosną to nie zakwitnie (cięcie glicynii wykonujemy latem). Wiosną nie można przycinać także winorośli – jest już na to za późno. Cięcie winorośli należy przeprowadzić w połowie stycznia (najpóźniej w lutym).

PRZYCINAMY DRZEWA OZDOBNE

Drzewa ozdobne przycinamy wtedy, kiedy chcemy nadać ich koronom pożądany kształt: np. kulisty. Tniemy także wtedy, gdy konary są zbyt wysokie i np. dotykają linii wysokiego napięcia lub niebezpiecznie opierają się o dach domu czy altanki (w czasie silnego wiatru mogą uszkodzić konstrukcję dachu). Gałęzie dużych drzew ozdobnych wycinamy także wtedy, kiedy przeszkadzają w codziennym użytkowaniu ogrodu czy działki. Wycinamy pędy, który rozrosły się nad ścieżką lub nadmiernie zacieniają inne rośliny itp. Wycinamy też gałęzie stare i spróchniałe, połamane, uschnięte i uszkodzone. Jeśli skracamy pędy zdrowe, należy to robić na ukos – od oczka w dół, żeby w miejscu cięcia nie gromadziła się woda, co może prowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Miejsca po cięciu warto dodatkowo posmarować maścią ogrodniczą, która ma działanie grzybobójcze. Grubsze konary wycinamy kilka centymetrów za ostatnim rozgałęzieniem. Do wycinania grubych pędów należy użyć piły elektrycznej lub spalinowej. Czasem przycięcie dużego drzewa lepiej zlecić firmie ogrodniczej, szczególnie gdy istnieje groźba, że spadające gałęzie mogą uszkodzić budynki lub inne rośliny w ogrodzie. Często do przycinania trzeba użyć wysokiej drabiny lub podnośnika koszowego. Warto też pamiętać, że niektóre drzewa bardzo źle znoszą cięcie i nie należy w ogóle ich przycinać. Należą do nich np. magnolie czy kasztanowce. Wiosenne ciecie nie służy też orzechom włoskim i brzozom. Bardzo dobrze znoszą za to cięcie np. lipy i wierzby – te ostatnie tniemy silnie każdego roku na wiosnę. W przypadku wierzby szczepionej na pniu wycinamy wszystkie pędy kilkanaście centymetrów nad miejscem szczepienia – dzięki temu nasze drzewko bardzo ładnie się zagęści.

PRZYCINAMY KRZEWY OZDOBNE

Wiosną przycinamy krzewy, które kwitną na tegorocznych pędach (czyli późną wiosną, latem oraz wczesną jesienią). Do krzewów tych zaliczyć można np.: budleję, lawendę, hortensję (bukietową i krzewiastą, ponieważ hortensja ogrodowa kwitnie na pędach zeszłorocznych), róże wielokwiatowe i wielkokwiatowe, tawuły (japońska, drobna, białokwiatowa i wierzbolistna).Młode rośliny przycinamy do wysokości około 20-30 cm nad ziemią, żeby się rozkrzewiły. Starsze rośliny przycinamy zmniejszając ich wielkość o ok. 1/3. Rośliny, które kwitną na pędach zeszłorocznych, przycinamy dopiero po kwitnieniu. Wczesną wiosną usuwamy tylko pędy suche, przemarznięte i chore. Wycinamy także gałęzie krzyżujące się oraz te, które rosną do środka krzewu. Powinniśmy także usunąć pędy, które utrudniają dostęp światła i powietrza do gałązek położonych w głębi krzewu. Do krzewów kwitnących na pędach zeszłorocznych zaliczamy np.: forsycje, irgi, jaśminowce, kaliny, migdałki, pigwowce, porzeczki ozdobne, żylistki, niektóre gatunki tawuł (np. norweska, van Houtte’a). Jednak co kilka lat warto odmłodzić wszystkie krzewy – przycinamy je wtedy dość silnie. Jeśli skrócimy pędy o 1/3 lub 1/2 wysokości, roślina wypuści nowe przyrosty i odwdzięczy się obfitym kwitnieniem w kolejnym roku. Wiosną korygujemy także kształt krzewów uformowanych w kulę lub stożek – przeważnie są to krzewy iglaste albo ligustry czy bukszpany. Przycinany także byliny, których nie przycinaliśmy na jesieni w celu pozostawienia dodatkowej ochrony przed zimą. Cięcie należy wykonać tuż przy ziemi. Pobudzi to rośliny do wzrostu i odświeży ich wygląd.

PRZYCINAMY RÓŻE

Pierwsze po zimie cięcie róż wykonuje się zazwyczaj w połowie kwietnia, kiedy roślinie nie grożą już silne przymrozki. Do przycinania trzeba używać dobrze naostrzonych sekatorów, tak aby nie miażdżyć pędów i pozostawić gładką powierzchnię w miejscu cięcia. Pędy chore i suche trzeba wyciąć aż do miejsca zdrowego (kiedy wyraźnie widać białe wnętrze otoczone zieloną skórką). Bardzo słabe pędy powinno przycinać się dość mocno, żeby pobudzić roślinę do wzrostu. Pędy dzikie, które wyrastają na podkładkach róż szczepionych, należy wycinać tuż przy podstawie. Nieusuwane dzikie pędy mogą zdominować szlachetna odmianę rośliny. Poza tym róża musi z nimi konkurować o wodę i składniki odżywcze, więc ich usunięcie jest bezwzględnie konieczne. Nowe rośliny przycinamy silnie, aby ograniczyć liczbę pędów i liści oraz spowodować rozrastanie sytemu korzeniowego rośliny. Krzewy starsze tniemy w zależności od tego, do jakiej grupy róż należą (np. inne jest cięcie róż rabatowych, a inne okrywowych). Tniemy zawsze nad oczkiem (min. 0,5-0,8 cm, inaczej możemy uszkodzić pąk), a kierunek cięcia powinien być ukośny, skierowany od oczka w dół. Zapobiegnie to gromadzeniu się wody w miejscu cięcia, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Róże są bardzo podatne na choroby grzybowe, dlatego każdą ranę trzeba posmarować maścią ogrodniczą lub opryskać roślinę środkiem grzybobójczym. Cięcie najlepiej wykonać nad oczkiem skierowanym na zewnątrz, bo to właśnie z niego wyrośnie nowy pęd. Pędy rosnące na zewnątrz gwarantują ładny pokrój rośliny, natomiast te rosnące do wewnątrz niepotrzebnie zagęszczają krzew i nie sprzyjają obfitemu kwitnieniu.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...