Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Sekatory

Sekator to narzędzie ogrodowe, bez którego trudno się obejść gdy chcemy właściwie pielęgnować drzewa, krzewy i byliny. Ważne jest, aby wybrać model, który będzie optymalny dla naszych potrzeb: będzie ciął sprawnie przy możliwie najmniejszym wysiłku z naszej strony.

RODZAJE SEKATORÓW

Do wyboru mamy sekatory nożycowe i kowadełkowe. Który wybrać? Różnią się one konstrukcją mechanizmu tnącego oraz zastosowaniem, najlepiej więc zaopatrzyć się w obydwa.

Sekator kowadełkowy ma górne ostrze tnące oraz szerokie kowadełko, na którym opiera się cięty pęd lub gałąź. W momencie, kiedy ostrze zetknie się z kowadełkiem, proces cięcia jest zakończony. Cięty pęd nie ześlizguje się z kowadełka dzięki jego ząbkowanym krawędziom. Sekatory przeznaczone do pracy jedną ręką nadają się do cięcia dość cienkich, ale twardych gałęzi. Podczas pracy należy je ustawiać pod kątem prostym do gałęzi, wtedy rany są gładkie i szybko się goją. Ich odmiana tzw. dwuręczna ma długie i mocne rękojeści – w niektórych modelach mają one konstrukcję teleskopową, można je więc w razie potrzeby wydłużać do 80 cm. Wyposażone mogą być w przekładnię dźwigniową, zwiększającą siłę nacisku. Element tnący sekatora kowadełkowego, czyli ostrze, często pokrywane jest teflonem lub innym materiałem zmniejszającym tarcie, co ułatwia pracę. Do najwyższej jakości narzędzi można dokupić części zamienne, np. kowadełko. Zużywa się ono szybciej niż ostrze, bo wykonane jest z niezbyt twardego materiału (aluminium, poliamid wzmocniony włóknem szklanym), co chroni przed stępieniem ostrze, uderzające w nie podczas pracy. Dlatego też zazwyczaj po każdym sezonie intensywnego wykorzystywania powinno się je wymienić.

Sekator nożycowy ma dwa ostrza tnące (ostrze i przeciwostrze), które podczas cięcia się nie stykają, lecz mijają blisko, jak w nożyczkach. Przeznaczony do cięcia gałęzi i pędów o niewielkiej grubości, a także drewna mokrego i miękkiego (młodych drzew). Ostrze wklęsłe jest elementem podpierającym ciętą gałąź, natomiast wypukłe, cienkie i bardzo ostre jest elementem tnącym. W niektórych modelach szczęka wklęsła ma drobne ząbki uniemożliwiające wyślizgiwanie się gałęzi, może być też naostrzona. Podczas pracy narzędzie ustawia się pod pewnym kątem i cięcie odbywa się ruchem ślizgowym. Często sekatory te są lżejsze od kowadełkowych o zbliżonej długości rękojeści. Ten typ sekatora występuje też jako urządzenie dwuręczne z wydłużonymi rękojeściami (bywają też wydłużane teleskopowo) oraz przekładnią dźwigniową zwiększającą siłę nacisku

JAK WYBIERAĆ?

Sekator powinien być wygodny i pasować do dłoni przyszłego użytkownika, warto więc „przymierzyć się” – wziąć do ręki narzędzia różnych typów oraz różnych producentów i sprawdzić, jak się nimi obsługuje. Dobry sekator musi ciąć nie zgniatając tkanki roślinnej i nie nadrywając kory na pędach oraz gałęziach, a więc element tnący musi być zawsze ostry. Jeżeli przewidujemy, że będzie używany intensywnie, lepiej wybrać model stosunkowo lekki, wtedy dłuższa praca nim nie będzie powodowała bólu dłoni i nadgarstków. Duże znaczenie ma tu odpowiednie wyważenie narzędzia, solidne wykonanie oraz dostępność części zamiennych (ewentualnie serwis).

Konstrukcja nożycowa bądź kowadełkowa ma znaczenie w kontekście grubości pędów i gałęzi jakie zamierzamy ciąć.

Ostrza mogą być wykonane m.in. ze stali kutej i hartowanej (z możliwością ostrzenia), stali chromowo-wanadowej czy pokryte np. powłoką PTFE (utrudniająca przywieranie, jak na patelniach), w celu zapewnienia gładkiego cięcia i zmniejszenia tarcia.

Rękojeści powinny być wytrzymałe i umożliwiać wygodne cięcie. Bywają wykonane z aluminium, kompozytu włókna szklanego czy włókna węglowego. Do wielogodzinnej pracy, np. w sadzie przydają się sekatory o ergonomicznie profilowanych rękojeściach. Część chwytna zawsze powinna być pokryta specjalnym miękkim tworzywem, ułatwiającym pracę i zapobiegającym ślizganiu się dłoni. Ważne, aby miała odbojniki, czyli elastyczne ograniczniki bezpieczeństwa amortyzujące uderzenia i chroniące dłonie przed urazami. Niektóre sekatory mają możliwość regulowania rozwarcia rękojeści, oraz ustawienia w pozycji do cięcia szybkiego lub mocnego. Przydatna jest też rynienka do soku, oraz obcinak do drutu. Wiele modeli ma też zamek obsługiwany jedną ręką. Do cięcia gałęzi grubszych (do 4,5 cm) warto wybrać model z przekładnią, która sprawia, że potrzeba mniej siły do wykonania pracy, a model umieszczony na długiej lancy umożliwia czyszczenie i prześwietlanie korony bez konieczności wspinania się na drabinę czy drzewo.

KONSERWACJA

- Po zakończeniu pracy warto przetrzeć mechanizm sekatora miękką szmatką lub szczotką, by usunąć resztki soku, kory czy drewna. Na zimę należy posmarować go olejem technicznym i owinąć w czystą szmatkę.

- Uszkodzone ostrze można wymienić w serwisie lub samodzielnie, jeśli dostępne są części zamienne.

- Stępione warto ostrzyć gdy tylko zaobserwujemy oznaki stępienia. Można to zrobić w serwisie lub samodzielnie.

- Zniszczoną sprężynę rozpierającą można wymienić, jeśli w ofercie są oddzielne elementy pasujący do danego sekatora.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...