Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Przyjazny salon

W niewielkim mieszkaniu młodej pary pokój dzienny ma spełniać zadanie miejsca odpoczynku, pracy, spotkań towarzyskich, domowego kina, jadalni. Nasz architekt zaproponował funkcjonalne i efektowne rozwiązania. Dla gospodarzy i ich gości.

Mieszkanie: w starym budownictwie. Jego wadą jest nieustawny salon z drzwiami umiejscowionymi w samym rogu. Uniemożliwiają one ustawienie mebli przy prostopadłej ścianie. Zaletą jest duże okno z dość niskim parapetem.
Główne cele projektowe: nadanie wnętrzu stylu odpowiadającego młodemu małżeństwu i wydzielenie praktycznych stref.

NA POCZĄTKU
Salon był urządzony przypadkowymi meblami. Rozmieszczone pod ścianami nie tworzyły ani ładnej, ani funkcjonalnej przestrzeni. Całość nie sprzyjała spotkaniom z rodziną i znajomymi. Duże okna wychodzące na południowy zachód sprawiały, że za dnia słońce silnie operowało we wnętrzu. Za to wieczorem jedna lampa zawieszona na suficie nie dawała wystarczająco dużo światła.

ZAŁOŻENIA
➻ Gospodarze prowadzą ożywione życie towarzyskie. W weekendy chętnie zapraszają znajomych na wspólne gotowanie (i jedzenie), lubią gry planszowe i często oglądają filmy. Architekt zaproponował urządzenie pokoju w nowoczesny sposób. Aby dopasować funkcje pomieszczenia do potrzeb właścicieli, zmienił ustawienie mebli. Umieścił je na środku pokoju. Każdy z nich szybko da się przesunąć (na nóżkach przymocowano ślizgacze z filcu), można więc swobodnie zmieniać aranżację.

Problem
Pokój ma niedobre proporcje – jest długi i wąski. Sprawia mało przyjazne wrażenie i trudno było go efektownie zaaranżować.
Rozwiązanie
Wnętrze wydaje się wyższe i szersze, bo rozświetlono strop i skontrastowano go z ciemną podłogą, a tapeta nie sięga do sufitu.

PRZED
1. Wejście
2. Stolik
3. Kanapa
4. Fotel
5. Telewizor

PO
1. Wejście
2. Sofa
3. Stół
4. Komoda
5. Telewizor

UKŁAD CENTRALNY
Dwie sofy i fotele mają takie kształty i wysokości siedziska, by wygodnie się na nich odpoczywało, ale też jadło przy stole, oglądało telewizję czy pracowało. Stałym elementem wnętrza jest ustawiona pod oknem zrobiona na zmówienie niska komoda. Jej długie – bardzo pojemne – szuflady poszerzają pokój optycznie. Dzięki wysokim nóżkom (20 cm) mebel wygląda lekko, a grzejnik pod oknem ma wystarczającą wentylację. Ważnym elementem wystroju jest obniżony sufit. To rama z płyty g-k o szerokości 60 cm zawieszona 10 cm poniżej właściwego sufitu. Jej wewnętrzną krawędź pomalowano na czarno. Rama kryje listwę z oświetleniem LED, które odbija się od stropu pokrytego lśniącym stiukiem. Pokój wydaje się większy, wieczorem – dodatkowo rozświetlony. Można ją także wykorzystać do zamaskowania karnisza lub kasety rozwijanego ekranu do kina domowego. Na ścianach zamontowano oświetlenie zadaniowe – kinkiety o przegubowych ramionach (167 cm długości). Ich światło można dowolnie ukierunkować.

MOBILNE SPRZĘTY
Stół i stolik (można zamówić takie u stolarza) są wyposażone w kółka. Żółty kolor siedzisk doskonale kontrastuje z ciemną podłogą. Gdy stół dosunie się do ściany i opuści kinkiet, powstanie miejsce do pracy. Telewizor zamontowano na ścianie prostopadłej do okna na regulowanym uchwycie, łatwo zmienić więc ustawienie ekranu. Sprzęt audio-wideo został schowany w długiej komodzie, kable poprowadzono do uchwytu w ścianie.

ZAŁOŻENIA
Tym razem postanowiono wydzielić w salonie dwa aneksy – do odpoczynku oraz do jedzenia. Bez zacieśniania wnętrza ścianką,
ekranem czy regałem ustawionym poprzecznie do ściany. Podział ma być tylko optyczny dzięki zróżnicowaniu kolorów i stylu mebli.

Problem
Gospodarzom brakowało w mieszkaniu miejsca na książki. Część z nich zmuszeni byli trzymać w piwnicy.
Rozwiązanie
Zaprojektowano modułowy regał zajmujący jedną z dłuższych ścian. Jest biały, by nie przytłaczał aranżacji salonu.

PRZED
1. Wejście
2. Kanapa
3. Stolik
4. Fotel
5. Telewizor

PO
1. Wejście
2. Stół z krzesłami
3. Sofy i stolik
4. Fotel
5. Telewizor

ROZPLANOWANIE WNĘTRZA
Część wypoczynkową urządzono pod oknem. Dwie identyczne sofy zostały ustawione pod kątem prostym do siebie. By uzyskać możliwie jak najwięcej miejsca, jedną z nich architekt sprytnie wsunął we wnękę w zabudowie ściennej. Zaprojektował ją, łącząc półkami wykonanymi na zamówienie dwa standardowe regały. Na wprost tej sofy stoi telewizor (jak w poprzednim rozwiązaniu – prostopadle do okna). Mały prosty stolik kawowy nie utrudnia przechodzenia między sprzętami. Kącik wizualnie zamknięto rozkładanym fotelem, na którym w razie potrzeby mogą przenocować goście. Aneks jadalny jest blisko wejścia (ważna jest nie za duża odległość od stołu do kuchni). Aby uniknąć lasu nóg w tej strefie, architekt zaproponował lekkie meble wzorowane na kawiarnianych. Okrągły blat stołu, który zamówiono u stolarza na wymiar, został oparty na jednej stabilnej nodze. Krzesła mają tradycyjny wygląd, pokryto je też kolorowym lakierem (jeśli chcemy to zrobić sami, rozłóżmy mebel, pomalujmy i złóżmy z powrotem, będą perfekcyjnie wyglądały). Wszystko po to, by bardziej zróżnicować charakter obu części pokoju.

ŚWIATŁO I BARWA
Koncepcja kolorystyczna jest śmiała – polega na kontraście zdecydowanych, soczystych barw w obu częściach. W wypoczynkowej dominuje ciepły mocny róż, w jadalnej chłodny szmaragdowy. Żeby nie powstało wrażenie chaosu, ściany, podłoga, regał są białe. W kąciku wypoczynkowym architekt zastosował dekoratorski trik, dzięki któremu scalił różowe sofy z białym fotelem (taki, usytuowany na środku pokoju nie staje się wzrokową barierą). Na sofach rozłożył poduszki w kolorze fotela i odwrotnie. Tę część salonu oświetlają utrzymane w chłodnej, nowoczesnej stylistyce lampy z dyskretnymi srebrzystymi kloszami. Nad stołem natomiast powieszono lampę w kolorze krzeseł, z klasycznym półkolistym abażurem. Jego kształt pasuje do okrągłego blatu i nawiązuje do pozostałych kloszy. Na górnych półkach regału zamontowano w jednym szeregu kinkiety dające nastrojowe światło punktowe. Warto dla wygody zainstalować w meblu kilka gniazdek i połączyć kinkiety z łącznikiem światła przy wejściu.

STREFY KOLORU
Podział wnętrza jest klarowny, gdyż barwy wiodące w każdej części zestawiono z neutralną bielą wystroju. Kompozycja jest bardzo konsekwentna. Nie powinny się w niej znaleźć drobiazgi w innych tonacjach, gdyż zatrą granicę między aneksami i wprowadzą bałagan.

projekt i opracowanie Maciej Walczyna/ADHD wizualizacje Arkadiusz Czerniak

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...