Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Ładne wejście

W wąskim i długim korytarzu brakowało miejsca, by swobodnie się poruszać, nie mówiąc o pozostawieniu tu płaszczy czy butów. W dodatku sprawiał nieprzyjazne, przygnębiające wrażenie. Co zrobić, by stał się funkcjonalny i efektowny? Nasz architekt zaproponował dwa rozwiązania.

 

 

PROJEKT PIERWSZY
W tej wersji przedpokój został optycznie powiększony dzięki kolorowi i klarownej kompozycji przestrzennej. Zyskał również klasyczny styl, do którego świetnie pasują nowoczesne dodatki. Wysokie profilowane listwy przypodłogowe, ościeżnice i sztukaterie
pod sufitem to główni, ale zarazem dyskretni sprawcy tej stylowej przemiany.

 

Mieszkanie: niewielkie, ok. 50 m², za to z przestronną sypialnią i salonem
Dla kogo: młode małżeństwo
Główne zadanie projektowe: stworzenie wygodnej, reprezentacyjnej i przyjaznej strefy wejściowej

 

PRZED
1. Przedpokój
2.
Kuchnia
3.
Salon
4.
Sypialnia
5.
Łazienka

PO
1. Przedpokój
2. Kuchnia
3. Sypialnia
4.
Salon
5.
Łazienka

NA POCZĄTKU
➻ Po prawej stronie od wejścia do mieszkania mieściła się niewielka kuchnia. Wystarczyło otworzyć drzwi wejściowe, by nie móc się do niej dostać. Drzwi stanowiły bowiem skuteczną blokadę. Z kolei na wprost nich znajdowały się szafy ubraniowe. Zacieśniały i tak już wąski korytarz. Właścicielom nie podobało się też to, że kuchnia była zbyt oddalona od salonu. Miała mały metraż, więc nie dało się w niej urządzić kącika do jedzenia. Pokonywanie z talerzami długiego przedpokoju, do stołu w salonie i z powrotem, było niewygodne i męczące

 

ZA ŁOŻENIA
➻ W tej wersji architekt postawił na jak najprostsze rozwiązania. Powiększenie optyczne i rozjaśnienie przedpokoju wiązało się ze znalezieniem nowego miejsca na szafy oraz zmianą kolorystyki i stylu wnętrza. Ale na ostateczny efekt wpływ miało również rozwikłanie drugiego kłopotu, czyli oddalenia kuchni od salonu. Należało je do siebie „przybliżyć”, nie robiąc przy tym rewolucji.

 

CO I JAK SIĘ ZMIENIŁO
➻ Reorganizacja przestrzeni polegała na tym, że dawne wejście do kuchni zostało zlikwidowane, nowe natomiast zrobiono w ścianie do niego prostopadłej. Architekt nie zamontował w nim skrzydła drzwiowego, by nie utrudniało komunikacji. Przedpokój podzielił na centralny hol oraz przedsionek. W holu znajdują się drzwi do wszystkich pomieszczeń. Dzięki temu mieszkanie sprawia wrażenie bardziej przestronnego. Naprzeciwko obecnego kuchennego wejścia znajdowała się wcześniej sypialnia. Ścianę między nią a dawnym salonem przesunięto i oba pokoje zamieniono funkcjami. Salon w obecnej wersji jest większy od sypialni i usytuowany dokładnie na wprost kuchni. Kłopotliwy dystans został więc zminimalizowany. W miejscu po zlikwidowanych drzwiach wybudowano pojemną szafę. Jest wnękowa, prawie niewidoczna i nie zagraca korytarza. Zrobił się szerszy i dobrze doświetlony światłem z sąsiednich pomieszczeń. Nie bez znaczenia jest także fakt, że ściany pomalowano na słoneczny kolor. Zestawiony z bielą wydaje się jeszcze bardziej pogodny. Poza tym architekt zastosował trik powiększający przestrzeń. Na wprost drzwi do łazienki zaprojektował w ścianie płytką wnękę, w której umieścił duże lustro. Iluzja przestrzeni jest niezwykła.

 

PROBLEM
Widoczne zawiasy szpecą skrzydła drzwiowe. Przy nowych eleganckich ościeżnicach powinny one wyglądać efektownie.
ROZWIĄZANIE
Zastosowanie zawiasów krytych. Dzięki temu nie widać brzydkich „beczek” na framudze.

 

 

 

PROJEKT DRUGI
Przedpokój został połączony z kuchnią i urządzony w taki sposób, żeby stanowił efektowną i spójną z salonem przestrzeń. Ściany pomalowano na odcień jasnego błękitu, który nie tylko wizualnie dodaje wnętrzu metrów, ale i lekkości jego kompozycji. Posadzka pokryta płytami z wzorem doskonale urozmaica gładką zabudowę.

 

PRZED
1. Przedpokój
2.
Kuchnia
3.
Salon
4.
Sypialnia
5.
Łazienka

PO
1. Przedpokój
2. Kuchnia
3. Sypialnia
4.
Salon
5.
Łazienka

ZAŁOŻENIA
➻  W tym wariancie całe mieszkanie zostaje przebudowane. Architekt zaproponował przeniesienie łazienki w miejsce dawnej kuchni, a tej z kolei do przedpokoju połączonego z przestrzenią powstałą po poprzedniej łazience. Postanowił też przestawić, tak jak w pierwszym projekcie, ścianę między salonem i sypialnią i oba te pomieszczenia zamienić funkcjami.
 

JAK TERAZ WYGLĄDA MIESZKANIE
➻ Strefa wejściowa została całkowicie przearanżowana. Zamiast do ciasnej i ciemnej kiszki wchodzi się do jasnego i zaskakująco przestronnego wnętrza. Nowa łazienka, usytuowana po prawej stronie od wejścia, została od niego oddzielona małym korytarzem. Pomiędzy nią a pionem wentylacyjnym architekt umieścił głęboką szafę wnękową. Koncepcja przestrzeni przedpokoju powstała z inspiracji piecem kaflowym w starych domach, gdzie zajmował on centralne miejsce i gdzie toczyło się wokół niego życie. Dlatego stojący pośrodku pion obudował płytkami. Są brązowe, w kształcie prostokątów. Zostały ułożone w poziomie, co optycznie wydłużyło jego płaszczyznę i nadało całości solidny wygląd. Ciąg kuchenny został ustawiony w jednej linii. Jego szczyt architekt zaprojektował tak, żeby się przenikał wizualnie z bryłą pionu. Wzmocnił dodatkowo efekt, obudowując róg pionu skontrastowanymi z jego kolorem białymi półkami. To rozwiązanie dodało aranżacji dynamiki. Szafki wiszące umieścił na przeciwnym końcu ciągu roboczego i kompozycyjnie zamknął go lodówką pomalowaną brązowym lakierem. Obok niej znajduje się zlew – o takiej lokalizacji zadecydowała przede wszystkim bliskość z instalacją wodno- -kanalizacyjną w łazience. Między górnymi szafkami a „piecem” zostały zamontowane płyta ceramiczna z piekarnikiem i nowoczesnym okapem. Ściany nad blatem wyłożono białymi lśniącymi płytkami o identycznym formacie jak brązowe. Białe fronty kuchennych mebli są wykonane z lakierowanego MDF-u na wymiar. Nie mają uchwytów, a blat z laminatu jest również biały. Chodzi o to, żeby zabudowa sprawiała wrażenie zwartej, klarownej bryły. Kuchnię doświetla światło z okien sypialni i salonu oraz wpadające przez lufcik (pozostałość po dawnej łazience) w wąskiej ściance w głębi pomieszczenia.

 

PROBLEM
Skomplikowana przestrzeń, przenikanie się różnych stref funkcjonalnych oraz ścieżek komunikacyjnych sprawia wrażenie nieładu.  
ROZWIĄZANIE
Harmonię wprowadzą konsekwentnie użyte kolory. Błękit na ścianach wokół, w środku wnętrza tylko brąz i biel.

 

SZAFKA Z ŁAMANYMI DRZWICZKAMI
To pomysłowy i bardzo praktyczny mebel, bo jego boki to jednocześnie fronty. Nie ma typowego dla kuchennych szafek brzydkiego korpusu, więc z każdej strony jest efektowny. Można go postawić, tak jak w naszym projekcie, na szczycie ciągu roboczego, np. w kuchniach otwartych na salon.

■ Każde z drzwiczek szafki składa się z dwóch części połączonych zwykłymi puszkowymi zawiasami. Można otworzyć jednocześnie obie części bądź tylko jedną. ■ Dostęp do rzeczy na półkach jest dzięki temu rozwiązaniu łatwiejszy niż w standardowych szafkach.

 

projekt i opracowanie Maciej Walczyna/ADHD wizualizacje Wojciech Piwowarczyk, jr.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...