Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Kuchnia z panoramą

Ciemne pomieszczenie na strychu starej kamienicy przeszło niezwykłą metamorfozę. Nasz architekt zaprojektował w nim nowoczesne, jasne wnętrze. Z
aneksem kuchennym, tarasem i widokiem na rozległy miejski pejzaż.

 

 

Mieszkanie: to zaadaptowany strych w przedwojennym budynku w Warszawie, z częścią, która bez generalnej przebudowy nie nadawała się do funkcjonalnego wykorzystania, głównie z powodu niskiego dachu.
Dla kogo: małżeństwo z dziećmi. Każdy domownik ma inny rytm dnia i zajęcia. Śniadania, obiady i kolacje często przybierają więc nieformalny charakter.
Główne cele projektowe: podwyższenie dachu i wydzielenie balkonu. Doświetlenie i powiększenie mieszkania oraz wygospodarowanie w dokupionej części poddasza kuchni otwartej na salon

 

 

 WERSJA PIERWSZA

 

PRZED
A. Przekrój poprzeczny
B.
Plan poddasza





 

 PO
A. Przekrój poprzeczny
B.
Plan poddasza
1.
Szafki kuchenne
2.
Stół
3.
Spiżarnia
4.
Lodówka
5.
Taras

  

HISTORIA Z HAPPY ENDEM
➻ Gospodarze najpierw wykupili od wspólnoty małe mieszkanie na poddaszu, ale mając za ścianą niewielką suszarnię, zamarzyli, by je o nią powiększyć. Uzyskali potrzebne zgody i zgłosili się do architekta. W nowej części miała się znaleźć kuchnia otwarta na pokój. Było to duże i trudne przedsięwzięcie, ponieważ wiązało się z podniesieniem dachu. Na dodatek konserwator zabytków postawił warunek, że przebudowa nie może zmienić elewacji budynku. W tej sytuacji zapadła decyzja, by ścianę z oknami oddalić od niej o półtora metra w głąb wnętrza. Te półtora metra przestrzeni stało się tarasem, a ścianka kolankowa (niska, opiera się na niej połać dachu) – jego barierką. Dzięki temu rozwiązaniu nie widać z ulicy zabudowy poddasza. Pojawił się więc nowy pomysł – okna na całej ścianie!

 

WIĘCEJ PRZESTRZENI
➻ Okna są naprawdę imponujące. By podkreślić ten efekt, architekt usytuował ciąg kuchenny wzdłuż przeciwległej ściany, nic więc ich
nie zasłania. Na wprost wejścia do aneksu zaprojektował spiżarnię zamykaną drzwiami, a obok nich niszę na lodówkę i schowki.
Na granicy kuchni i pokoju ustawił spory stół o lekkiej konstrukcji.

 

FUNKCJONALNIE
➻ Zabudowę kuchenną stanowią standardowe szafki stojące i dwa rzędy wiszących. Te ostatnie, by maksymalnie wykorzystać miejsce i nie stracić przy tym wrażenia przestronności wnętrza, sięgają do sufitu. W górnej części zabudowy (jest umieszczona dość wysoko) gospodarze trzymają rzeczy rzadziej używane. Szafki wiszące mają fronty otwierane do góry, co ułatwia sięganie po naczynia z wyższych półek. Wszystkie fronty wykonano z lakierowanej płyty MDF w kolorze śliwki. Wyposażone są w system dotykowy, umożliwiający ich otwieranie przez naciśnięcie. Drzwi do spiżarni architekt optycznie wydłużył aż do sufitu za pomocą ekranu w tym samym kolorze. Żeby uniknąć monotonii aranżacji, skontrastował fioletowe płaszczyzny z intensywnym odcieniem limonki na ściankach oraz blacie.

 

PROBLEM
Różnica poziomów między kuchnią a balkonem wynosi 15 cm. 
ROZWIĄZANIE
Zrobiono wąski podest wzdłuż okien kuchni. Jest przedłużeniem podłogi tarasu i pełni funkcję stopnia oraz niskiego parapetu, na którym można przysiąść.

 


SZKLANA PODŁOGA Na wąskim tarasie oddzielonym od reszty pomieszczenia jedynie szybą, z podłogą przykrytą
deskami, mieści się stolik i fotele. Gdy jest ciepło, domownicy chętnie tu przebywają. Pełna, murowana balustrada
tarasu zapewnia kameralność i izoluje od zgiełku ulicy.

 

 

WERSJA DRUGA

 

PRZED
A. Przekrój poprzeczny
B.
Plan poddasza





 

  PO
A. Przekrój poprzeczny
B.
Plan poddasza
1.
Stół
2.
Szafki kuchenne
3.
Wyspa
4.
Stół tarasowy
5.
Schowek

  

ZAŁOŻENIA DRUGIEJ PROPOZYCJI
➻ Nadanie aneksowi kuchennemu ekskluzywnego charakteru i wrażenia przestronności przy wykorzystaniu niedrogich materiałów. Wzmocnienie efektu jedynie dzięki dizajnerskim stołkom i lampom.
 

DZIELONA WYSPA
➻ Między aneksem a balkonem architekt zastosował wnętrzarski trik. Scalił wyspę z przedłużonym od zewnętrznej strony okna parapetem. Ponieważ podłoga w pokoju jest o stopień niższa niż na tarasie, różnica poziomów narzuciła wysokość mebli – od strony tarasu wyniosła ona 75 cm, od kuchni 90 cm. Blat wyspy, wysunięty po obu stronach o 30 cm, pełni jednocześnie funkcję stołu. Zasiadając  przy nim na wyższych stołkach, można wygodnie spożywać posiłki. Dekoracyjnym elementem kuchni stały się zawieszone tuż nad blatem geometryczne abażury lamp. Idealnie ożywiają ascetycznie urządzone wnętrze.

 

MATERIAŁY
➻ Fronty podwieszanych szafek kuchennych wykonano z mlecznego szkła. Za dnia prezentują się lekko, stapiając się z białą ścianą, wieczorem ich jasna, podświelona płaszczyzna nadaje kuchni kameralny nastrój. Pas między szafkami wykonano z jaśniejszego połyskującego lacobelu (szkła barwionego). Oba materiały odbijają światło. To dobry sposób na optyczne powiększenie wnętrza. Drewniane blaty zabejcowano na szaro i dopasowano kolorystycznie do odcienia podłogi – szarego zeszlifowanego betonu utwardzonego żywicą (więcej o takiej posadzce: Leroymerlin.pl/domzpomyslem).
 

PROBLEM
Nieregularny plan pomieszczenia wyklucza ustawienie standardowych mebli. 
ROZWIĄZANIE
Szafki kuchenne zostały zaprojektowane na wymiar. Na niewielkim blacie roboczym najlepiej sprawdza się okrągły zlew w narożniku.

 


LUSTRZANE ODBICJE Koncepcja aranżacyjna aneksu kuchennego polegała na utrzymaniu wystroju w chłodnych
barwach nieba i zastosowaniu szkła w taki sposób, by całość sprawiała złudzenie większej niż w rzeczywistości.
Wnętrze harmonijnie łączy się z przestrzenią za oknem. Blat stołu, „przechodzący” przez okno na taras, jeszcze to
podkreśla. Wieczorami dochodzą do tego również odbicia i refleksy zapalonych lamp na szybach.

 

PODŚWIETLANE SZAFKI
Dodają pomieszczeniom lekkości i pokreślają linię mebli. Oprócz funkcji użytkowej doskonale odgrywają dekoracyjną rolę. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy ich montażu, by osiągnąć elegancki efekt.
■ Szkło do szafek należy dopasować do ich funkcji i obciążenia. Zazwyczaj grubość szkła wynosi ok. 4 mm. ■ Fronty można obramować profilem aluminiowym lub zrobić je z bezpiecznego szkła o zaokrąglonych krawędziach. ■ Szafki muszą być o 15 cm głębsze od standardowych. Półki powinny się kończyć ok. 5 cm przed matową szybą, inaczej będą się wyraźnie odznaczać. Między tylną krawędzią półki a plecami szafki trzeba zachować ok. 10 cm odległości. ■ Punkty świetlne (poziome świetlówki, LED-y) instaluje się na plecach szafki, a przed nimi (na meblowych prowadnicach) ekran z cienkiego pleksi rozpraszający światło

 

projekt i opracowanie Maciej Walczyna/ADHD wizualizacje Arkadiusz Czerniak

 

 

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...