Kominek czy telewizor?

Nie trzeba już dokonywać wyboru. Palenisko w wersji „bio“, czyli ogień bez dymu i sadzy, sprawdzi się nawet w małym salonie. Nasz architekt radzi, jak rozmieścić oba sprzęty, żeby ze sobą nie rywalizowały.

Miejsce: mieszkanie w kamienicy; kiedyś było wyposażone w piec kaflowy, ale z czasem zdemontowano go i zastąpiono centralnym ogrzewaniem, jednak domownicy tęsknią za jego ciepłem.  
Dla kogo: rodzina, która lubi spędzać wieczory, czytając książki i oglądając filmy, gospodyni marzy o salonie z kominkiem.

 

 

WERSJA PIERWSZA

 

Założenia pierwszej propozycji
Zadaniem architekta było stworzenie komfortowego miejsca do wypoczynku. Pokój jest niewielki, dlatego kominek i telewizor muszą znaleźć się obok siebie na jednej ścianie. Ze względu na układ wnętrza kanapę należało odsunąć od wejścia. Można ją było ustawić tylko pod oknem, prostopadle do regału.

 

 

 

  PLAN
  SALONU

  1. Meblościanka
  2. Telewizor
  3. Biokominek
  4. Kanapa
  5. Stolik

 

 

 

 

 

 

MOCNE STRONY PROJEKTU
■ Połączenie nowoczesnego wystroju z klimatem starej kamienicy. ■ Choć metraż jest skromny, salon robi wrażenie przestronnego.
 

ZASŁOŃ-ODSŁOŃ
➻ Biokominek nie tylko dostarczy ciepło, ale i rozświetli wnętrze nastrojowym blaskiem ognia. Jest bezpieczniejszy niż tradycyjny (nie iskrzy) i łatwy w obsłudze. Zasilany olejem nie wymaga składowania drewna, usuwania popiołu i podłączenia do komina – można go więc zamontować prawie wszędzie. To uniwersalne palenisko nie rozwiązuje jednak problemu sąsiedztwa z telewizorem. Oba mają podobny kształt, emitują światło i nawet wyłączone przyciągają uwagę. Architekt usytuował je w modułowym regale obok siebie, tak jednak, żeby zawszejeden z nich był ukryty. Podobnie jak w wersji sprzed remontu centralne miejsce w meblościance zajmuje telewizor. Nie powinien wystawać poza lico mebla, jego funkcjonalność zwiększa regulowane ramię, które można wysuwać niemal pod dowolnym kątem do przodu. Na dole regału znajdują się zamykane szafki, a powyżej odbiornika półki na książki. Mimo że mebel został zaprojektowany już pół wieku temu, nadal wygląda lekko i nowocześnie. Wszystko dzięki użytym materiałom. Metalowe półki podtrzymuje szkielet z chromowanej stali. Architekt dopasował do niego ekran z mlecznego hartowanego szkła, który przesuwa się po prowadnicach w środkowej części regału. Ekran zasłania albo telewizor, albo biokominek. Gdy domownicy oglądają film, przesuwają panel na prawą stronę mebla. Wtedy jest ukryty biokominek. Prosta wygodna kanapa i stolik kawowy świetnie pasują do aranżacji. 

 

ŻYWIOŁ W AKWARIUM
➻ Palenisko wymagało odpowiedniej ochrony i izolacji. Biokominek zamknięto za hartowaną szybą i choć nie potrzebuje on przewodu dymowego, w salonie musi być zapewniona dobra wentylacja. Gotowy wkład kominkowy został umieszczony we wzmocnionej konstrukcji ze stalowej ramy. Zabezpieczono go też ognioodporną płytą gipsowo-kartonową. Od frontu natomiast został obudowany kaflami uratowanymi ze starego pieca. Stały się efektowną (i trochę nostalgiczną) dekoracją
nawiązującą do charakteru kamienicy. 

 


RAZEM I OSOBNO
Telewizor i biokominek nie przeszkadzają sobie i nie powodują stylistycznego dysonansu. Jest nowocześnie, ale z ukłonem w stronę przeszłości. Także elegancko – geometryczne podziały meblościanki oraz kształty pozostałych sprzętów porządkują przestrzeń. Dominującą szarość ożywiają zieleń i błękit. Podłogę wykonano z masy polimerowej. Przypomina beton, ale jest elastyczna i w przeciwieństwie do niego ciepła.

 

OGNISKO DOMOWE
Biokominek: Zasadą działania bardziej przypomina lampion niż tradycyjny kominek. Spalane w nim biopaliwo (najczęściej olej) wydziela minimalną ilość dwutlenku węgla i pary wodnej. Nie grzeje również tak mocno, jak tradycyjny. Sprawdzi się więc w mieszkaniach, w których podłączenie do komina jest niemożliwe.

 

 

WERSJA DRUGA

Założenia drugiej propozycji
Rozmieszczenie mebli jest takie samo jak w poprzednim rozwiązaniu. Tym razem pierwszoplanową rolę powierzono ekranowi telewizora, palenisko umieszczone tuż nad podłogą to dyskretny nastrojowy akcent.

 

 

 

  PLAN
  SALONU

  1. Zabudowa szafy
  2.
Telewizor
  3.
Biokominek
  4.
Sofa
  5.
Stolik
  6.
Fotel

  

 

 

 

 

 MOCNE STRONY PROJEKTU
■ Telewizor i biokominek zostały ulokowane piętrowo – tv na górze, palenisko na dole i nieco po skosie. ■ Pojemny regał z gładkimi białymi frontami jest dla nich idealnym tłem.

 

KOMPOZYCJA Z DOMINANTĄ
➻ 
W tej wersji prawie całą długość ściany zajęła zabudowa meblowa – pojemna szafa kryje bogaty księgozbiór i płytotekę. Wnętrze pokoju zostało podporządkowane telewizorowi wiszącemu centralnie na froncie zabudowy. Na palenisko wyznaczono miejsce we wnęce między spodem szafy a posadzką. Swobodny dostęp do całej szafy zapewnia kombinacja drzwiczek – harmonijkowych, przesuwnych oraz carga wyposażonego w mechanizm typu dispensa swing (zobacz: ramka poniżej),
na którym zamocowano płaski telewizor LCD. Jego ekran można nie tylko wysuwać do przodu, ale również przechylać w stronę domowników siedzących na sofie. Pozbawione uchwytów i dzielone w pionie fronty szafy z lakierowanego MDF-u tworzą gładką, klarowną płaszczyznę. Kiedy drzwi mebla są zamknięte, pokój przypomina białe pudełko. Wrażenie czystej przestrzeni potęguje jasna podłoga. Pomalowany na biało oryginalny dębowy parkiet został najpierw zeszlifowany, potem zagruntowany. Z gładkimi dużymi płaszczyznami kontrastują lekki stolik z ażurowym krzesłem w odcieniu majowej zieleni i metalowa lampa stojąca.

PEŁZAJĄCE PŁOMIENIE
Architekt chciał uniknąć podobieństw między telewizorem a biokominkiem, dlatego zdecydował się na otwarte palenisko (bez szyby) o horyzontalnej formie. Umieścił je pod wiszącą zabudową, sprawia to wrażenie, jakby płomienie wydobywały się z ziemi. Taki efekt uzyskał dzięki uniesieniu podłogi na legarach i ukryciu zbiornika oleju oraz konstrukcji biokominka poniżej jej poziomu. Wnęka kominkowa wraz z ciągnącą się dalej półką ekspozycyjną została wyłożona grafitowym kamieniem. Mogą to być również płyty betonu zbrojonego włóknem szklanym lub ceramiczne o grubości trzech milimetrów. Płyty można mocować za pomocą specjalnych uchwytów lub przyklejać podobnie jak kafle. Elementy paleniska wykonano ze stali nierdzewnej i zatopiono w niewysokim postumencie (ok. 5 cm). Drewnianej posadzki w sąsiedztwie biokominka nie trzeba specjalnie zabezpieczać. Trzeba jednak pamiętać, by dobrze ochronić spód szafy. Architekt wykończył go blachą, która odbija ciepło ognia, szafa więc nie będzie się nagrzewać.




NA DWÓCH POZIOMACH
Aranżacja pokoju – minimalistyczna i jasna – sprzyja skoncentrowaniu uwagi na ekranie tv lub na płomieniach biokominka. Domownicy po prostu nie włączają odbiornika, gdy zależy im na ciepłym, przytulnym nastroju. Jest wyjątkowy, bo przy otwartym palenisku. Małe wnętrze, choć z wysoką zabudową i rozłożystą sofą, nie zacieśniło się, przeciwnie – wydaje się całkiem przestronne. Duża w tym zasługa kolorystyki.

 

RUCHOMY PANEL
Środkowa część szafy została wyposażona w nowatorskie rozwiązanie. Cargo z systemem dispensa swing można nie tylko całkowicie wysunąć, ale również obrócić w obie strony. Tego typu szafa zwiększa dostęp do zawartości półek, ale gdy zawiesimy na niej płaski telewizor, może także przejąć funkcję regulowanego ramienia ekranu.
 

■ Wystarczy lekkie pociągnięcie, by cargo wysunęło się poza obrys szafki, a kąt jego nachylenia (do 90˚) mógł być dostosowany do naszych potrzeb. ■ Zbyt gwałtownemu zamknięciu zapobiega hamulec (SoftStop) zamontowany w górnej prowadnicy. ■ Minimalne wymiary szafki do dispensa swing: szerokość: 26 cm, głębokość: 50 cm, wysokość: 120-220 cm. Maksymalne obciążenie nie powinno przekraczać 70 kg. ■ Montując cargo blisko narożnika, należy pamiętać, by zachować odpowiedni odstęp od ściany do osi prowadnicy (minimum 37 cm).

 

projekt i opracowanie Maciej Walczyna/ADHD wizualizacje Arkadiusz Czerniak

zobacz produkty

Kominki elektryczne
18 produktów
Biokominki
26 produktów
Najczęściej kupowane
Ładowanie rekomendacji
Polecamy
Wczytywanie rekomendacji...