Leroy Merlin otworzy sklep w Płocku

W 2013 r. w ogólnopolskiej sieci marketów budowlano-dekoracyjnych spod znaku zielonego trójkąta przybędzie nowa lokalizacja. Jest nią miasto Płock, w którym Leroy Merlin otworzy nowy obiekt o powierzchni handlowej sięgającej 10 tysięcy metrów kwadratowych. Będzie to jeden z największych marketów sieci w Polsce.

Sklep powstanie wraz z innymi obiektem handlowym w pobliżu trasy Księdza Jerzego Popiełuszki. Market zajmie działkę o powierzchni blisko 5 ha. Do dyspozycji klientów przewidziano  550 miejsc parkingowych.

Nowy sklep to nowe miejsca pracy. W markecie zatrudnienie znajdzie około 150 osób. Niebawem rozpocznie się  rekrutacja na stanowiska kierowników działów. Rekrutacja na pozostałe stanowiska ruszy wiosną 2013 r.

– Będziemy wtedy poszukiwali osób na stanowiska doradcy handlowego, kasjera i kasjerki, a także pracowników do działu obsługi klienta, przyjęcia towaru i administracji – mówi Paweł Bukowczyk, dyrektor przyszłego sklepu w Płocku. Nowe miejsca pracy powstaną także poza samym sklepem. – Leroy Merlin to nie tylko handel, ale także usługi, np. montażu. W związku z tym planujemy nawiązanie współpracy z lokalnymi fachowcami, z których usług będą mogli korzystać nasi klienci – dodaje Bukowczyk.

Nowy market to blisko 10 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni zadaszonej oraz 2 tysiące metrów powierzchni zewnętrznej z przeznaczeniem na ogród. Będzie to jeden z największych marketów Leroy Merlin w Polsce.

Średnia wielkość sklepu Leroy Merlin to 8 tysięcy metrów kwadratowych. Największy w Polsce Gigamarket należący do Leroy Merlin  ma ponad 18 tys. metrów kwadratowych powierzchni sprzedażowej.

Sklep w Płocku będzie 44. marketem Leroy Merlin.